Tvåmålsskytt när AIK-anfallet imponerade

FOTBOLL

Ahmed Yasin var oönskad i AIK 2017 - men gjorde en pigg comeback i dag.

Anfallsmässigt såg det bra ut i 3–0-vinsten.

Nicolas Stefanelli blev tvåmålsskytt och anfallsförvärvet Stefan Silva gjorde mål i debuten för AIK.

– Det är alltid roligt att göra mål, oavsett om det är träning, träningsmatch eller tävlingsmatch, säger Stefan Silva.

Under våren 2017 var det stort fokus på anfallsfrågan i AIK. När försäsongen 2018 är igång känns det inte som att den frågan finns kvar.

Nicolas Stefanelli gjorde två mål när FC Inter Åbo besegrades med 3-0. Henok Goitom såg pigg ut och Stefan Silva, inhämtad från Palermo, debuterade och blev målskytt.

– Det var skönt att spela. Det var ett tag sedan jag spelade match, så det var skönt att känna på bollen i en riktig match, säger Silva.

Hur är din fysiska status?

– Jag har kämpat på bra sen jag kom till AIK. Det känns bra, men jag har en liten bit kvar.

Yasin tillbaka

Ahmed Yasin värvades till AIK inför allsvenskan 2016. Det blev tolv allsvenska starter, tre poäng. Inför 2017 fanns det ingen plats för honom i AIK, han lånades ut till Qatar.

– I nuläget är en lånelösning för Ahmed den bästa då hans egenskaper ej konkurrerar på ett direkt sätt i de positioner som ligger närmats till hands, förklarade AIK:s sportchef Björn Wesström då.

Han återvände till Sverige hösten 2017, men inte till AIK. I stället hamnade Yasin i Häcken och gjorde stor succé.

I dag gjorde Ahmed Yasin comeback i AIK, och gjorde avtryck under de 45 minuterna han spelade. Mittfältaren lirade centralt i banan tillsammans med Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu.

Två mål av Stefanelli

Målvakten Oscar Linnér var den som utmärkte sig först med en vass räddning i den tionde minuten. Annars var det mest offensivt som AIK utmärkte sig.

Det är tidigt på året, det syntes. Men AIK, som dominerade bollinnehavet, blixtrade till emellanåt.

I den 22:e minuten hittade Jesper Nyholm fram till Ahmed Yasin i djupled. Mittfältaren hittade in till Nicolas Stefanelli som tryckte in bollen. Ett vackert fotbollsmål.

AIK vann till slut med 3-0. Henok Goitom och Olsson stod för ett vackert väggspel och sedan kastade sig Stefanelli fram i en duell och tryckte in sitt andra mål för dagen.

I slutet av matchen tryckte Stefan Silva in 3–0, framspelad av Albin Linnér.

Norling var nöjd

Tränaren Rikard Norling var nöjd efteråt, han hyllade lagets insats och lyfte även fram flera av spelarna - bland andra Yasin, Olsson och Silva.

– Bortsett från första kvarten tycker jag vi stundtals spelar jättebra, och om inte jättebra så kontrollerat. Jag är faktiskt jäkligt nöjd med matchen. Så brukar det inte vara, att jag efter andra träningsmatchen är glad över spelet, säger Norling.

– För det första: Vi har många duktiga spelare, som orkade springa. Sen fick de hjälp av en gemensam idé om hur de ska förhålla sig.

Norling betonar att AIK har tagit det lugnt med Silva inför säsongen.

– Stefan har vi verkligen varit försiktiga med, för att acklimatisera honom på rätt sätt. Framför allt ur ett fysiskt perspektiv, i och med att han har haft lite trubbel där nere (i Italien) med underkroppen. Vi får se hur det fortsätter att utveckla sig, men han gjorde det jäkligt bra och såg pigg ut i 20 minuter i dag, säger tränaren.

För AIK väntar träningsläger i Dubai härnäst.

Spelschema Allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM