EM-hotet – internt bråk

FOTBOLL

Erik Edman: ”Vi får inte bli irriterade på varandra”

Allt annat än tre poäng i morgon är ett fiasko.

Enda hotet är de svenska stjärnornas humör.

– Vi får inte bli irriterade på varandra, säger Erik Edman.

Bortamatchen mot Liechtenstein i morgon handlar om att åka dit och hämta tre poäng.

I alla fall om man jämför lagen på papperet.

Ett faktum de svenska spelarna är medvetna om och inte hymlar med.

– Det viktiga är hur vi spelar, inte så mycket hur de spelar. De backar väl hem och spelar på omställningar, säger lagkaptenen Fredrik Ljungberg.

Hotet mot Sverige kommer inte från Liechtenstein – utan finns i de svenska stjärnornas huvuden.

– Man kan vaggas in i en falsk trygghet och tro att ”det här löser sig”. Men det löser sig fan inte om man inte hänger dit den, säger vänsterbacken Erik Edman.

”Måste ha tålamod”

– Ju längre tid det går, desto mer lättirriterad kan man bli både på sig själv, sina medspelare, motståndarna och domaren. Där måste vi försöka hålla igen på alla fronter, säger Erik Edman.

I EM-kvalmatcherna mot Lettland, första mötet med Liechtenstein och förlustmatchen mot Nordirland hamnade Sverige periodvis i den negativa spiral Erik Edman beskriver.

– I andra halvlek mot Nordirland var det inte klackarna i taket direkt. Även mot Liechtenstein och Lettland spelade vi som ett juniorlag, bollen flög fram och tillbaka och vi fick ingen koll på det.

Hur undviker man det här i morgon?

– Man måste ha det här tålamodet alla snackar om. Vi har pratat om det – vi pratar om det i Rennes också – ändå är vi alltid dåliga mot de mindre intressanta lagen, säger Erik Edman.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck är medveten om dilemmat.

– Vi har redan från början av den här samlingen försökt trycka på att vi måste samarbeta med varandra. Vi pratar om det vid genomgångar i form av nyckelord som att vi ska ha ett högt bolltempo och att vi inte får falla ner i ett lägre tempo, säger Lasse Lagerbäck.

Under eftermiddagen landar den svenska truppen i Vaduz, Liechtenstein, för ett sista träningspass på matcharenan Rheinpark Stadion.

ARTIKELN HANDLAR OM