”Ryktas om en svensk läggmatch”

FOTBOLL

Uefa ska utreda 26 matcher i Europa

LUZERN. Uefa har polisanmält ett tjugotal misstänkta spelskandaler.

Problemet finns även inom svensk elitfotboll.

– Vi har haft rykten om att ett lag kommer förlora en viss match, säger Lars-Åke Lagrell.

Foto: Östblocket Uefa tror att det främst rör sig om matcher från länder i det forna östblocket. Spelarna på bilden har inget med artikeln att göra.

Nyligen överlämnade det europeiska fotbollförbundet en 96-sidig dossier till Interpol.

Uefa misstänker att kvalmatcher till EM, Champions League, Uefacupen samt matcher i Intertotocupen varit uppgjorda. Totalt rör det sig om 26 matcher från juli 2005 och fram till nu.

Fåtal tillfällen

Enligt tyska Der Spiegel som avslöjade nyheten i går handlar det om klubbar från Öst- och Sydösteuropa och länder som Bulgarien, Georgien, Serbien och Kroatien.

Men inte heller Sverige är helt förskonade från den här typen misstankar. Det bekräftar Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell för Sportbladet.

– Vi har haft rykten om att någon kring ett lag sagt att han tror att hans lag kommer förlora en viss match. Sådana uppgifter har vi haft vid ett fåtal tillfällen.

Kontaktade förbundet

Den aktuella händelsen inträffade i våras då Svenska Spel uppmärksammade att en spelare i en superettan-klubb diskuterade kommande matcher på ett spelbolagsforum.

– Han deltog i initierade speldiskussioner som var olämpliga att delta i om man är fotbollsspelare, säger Andreas Jansson, informationschef på Svenska Spel.

Svenska Spela kontaktade fotbollförbundet som vidtog åtgärder mot den aktuella klubben.

– Matchen fanns med som ett spelobjekt. Svenska Spel har en mycket stor vaksamhet mot de här sakerna. Det här är ett område där Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet verkligen kan ha ett samarbete, säger Lars-Åke Lagrell.