Dif klättrar efter seger

FOTBOLL

Tung förlust för Häcken

2–1 (1–0) mot Häcken och Djurgården är med i spurten om medaljerna och Royal League.

Tränaren Anders Grönhagen:

– För varje seger blir det stukade självförtroendet bättre.

Ingen behöver vara raketforskare eller hjärnkirurg för att greppa hur det är ställt med det mentala hos Reine Almqvists pojkar.

Särskilt en dag när Öster tog in en poäng i bottenkampen och Häckens kvalplats vilar på en så skör tråd som en poängs försprång med nio kvar att spela om.

Matchen på Stadion speglade läget. En stor klubb lätt på dekis mot ett bottenlag.

Djurgårdens lagkapten Markus Johannesson intervjuades före avspark och sade apropå slutomgångarna något i stil med att ”hedern var viktigare än Royal League”.

Omgående visade det sig att den allsvenska överlevnadsinstinkten var starkare än både och.

Häcken balanserar till den avgrund som heter superettan och det är krampaktigt i var och varannan passning och löpning.

Men hjärtat finns där.

Det var Häcken som behövde poängen och ville ha dem.

Djurgården vaknade sent

Hasse Berggren bröstade ned bollar och skarvnickade, längs kanterna kom Johan Henriksson och Peter Olofsson och hade det inte varit si och så med precisionen i de avgörande passningarna kunde Johannesson omgående fått äta upp hederssnacket.

– Trots allt tycker jag vi gjorde en hedersam match, skapade en hel del men kom inte till de farliga avsluten, säger Reine Almqvist.

Det svors och det gapades bland järnkaminerna på läktarna och den som inte var förbannad höll på att nicka till av tristess.

Just ingenting hände framåt förrän den begåvade Jones Kusi Asare drog till i 28:e minuten. Med mer tur än skicklighet styrde Jimmy Dixon bollen över Christoffer Källqvist och ribban.

Där och då vaknade Djurgården.

Johannesson vrålade ”speeda upp för f-n” så att kommandot studsade mellan stenväggarna i den gamla Olympiaborgen.

Det tog skruv.

Gaspedalen hittades och till slut blev trycket för hårt för Göteborgslaget. På övertid i första halvlek slog Daniel Sjölund in 1–0 sedan Kusi Asare nickat Andrej Komacs hörna. Inhopparen Stefan Batan (in för den misslyckade Enrico efter pausen) prickade stolpen, Kusi Asare tvingade Källqvist att sträcka ut för fullt, Lance Davids pricksköt 2–0... och så där höll det på i större delen av andra.

Det var det gamla Djurgården.

Läckert mål av Williams

Ändå blev det lite stirrigt mot slutet, efter Dioh Williams 2–1 (85), ett ruggigt högerskott.

– Vi chansade på 2–2, visste att Djurgården hade tappat i slutet mot Göteborg senast. Vi hade nån halvchans, men inte flytet med oss, säger Teddy Lucic, mittbacken som tagit klivet upp på mittfältet i Häckens överlevnadskamp.

Reine Almqvist får ta med sig sånt som Williams hästspark, men han skulle behöva hitta åtminstone något mer av det som gjorde Häcken till ett mittenlag förra året. Lagom till kvalet, helst.

Om det nu ens blir ett sånt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM