Fotboll

Polen/Ukraina får fotbolls-EM 2012

FOTBOLL

Cardiff

:Ekonomiska aspekter fick ge vika för utvecklingsmöjligheterna.

Därför fick Polen/Ukraina och inte Italien fotbolls-EM 2012. Ett positivt besked även för svensk del.

– Det var inte alls tokigt, det var bra att det gick till öst, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Förklaringen till de orden från Lagrell ligger ytterligare fyra år framåt i tiden. Efter att Polen/Ukraina stått som EM-värdar hoppas Norge och Sverige att få göra det 2016.

– Vi har sagt att vi inte klarar av ett EM-slutspel ensamt, vi gjorde det 1992 men nu är det mycket större. Två länder är realistiskt och då med Norge. Så i det här sammanhanget var det bra att det här gick till öst, annars hade det kanske varit de som blockerat oss 2016, säger Lagrell.

Trodde på Italien

Beskedet på onsdagen att Polen/Ukraina tilldelades mästerskapet var en skräll modell större. Italien sågs som den självklara favoriten men Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) nye president, förre franske storspelaren Michel Platini, meddelade i stället att för första gången sedan Jugoslavien 1976 kommer EM att avgöras i Östeuropa.

Däri ligger också en stor del av förklaringen till varför Polen/Ukraina fick mästerskapet, menar Lagrell.

– Alla trodde ju att Italien skulle ta hem det för att det är mer pengar för Uefa om man lägger det i Italien men det här har ett stort värde för fotbollens framtid. Öst kan inte alltid vara fattiga kusinen från landet som åker till de rika länderna för att spela fotboll.

– Det här är ett utvecklingssteg för europeisk fotboll. Det kommer innebära ett enormt lyft när det gäller anläggningar och kommunikationer.

Final i Kiev

Ett par arenor, bland annat i polska Gdansk, kommer att byggas nya från grunden, de andra kommer att renoveras. Tanken är sedan att finalen ska avgöras i Kiev.

Några frågetecken kring deras värdskap?

– Inga frågetecken som de inte kan räkna ut, sedan är avstånden inte speciellt små i de här länderna.

För italiensk fotboll var det ännu ett tungt bakslag bortsett från VM-guldet förra sommaren. Efter skandalen med uppgjorda matcher och dödsfallet med en polisman i samband med Sicilien-derbyt mellan Catania och Palermo hoppades man på ett positivt besked på onsdagen.

– Jag tror att det fanns en osäkerhet – hur är det med säkerheten i Italien då man haft bekymmer med supportrar den senaste tiden? Det har spelat in i beslutet.

Värdskapet för EM nästa år delas mellan Schweiz och Österrike.

EM 2012

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!