”Ge mig papperet så skriver jag på”

FOTBOLL

Lyons tränare Houllier hade knappt pratat klart när Kim bestämt sig...

Foto: Fokus Kim på språng. Han är 23 år gammal, gör sitt första VM och har precis skrivit under ett drömkontrakt.

BREMEN

Plötsligt var han borta från den svenska VM-truppen, som om Lars Lagerbäck trollat bort en joker från sin kortlek.

Kimsalabim.

När han dök upp igen var det som Sveriges nya superswede.

- Att signa kontraktet var en av de bästa stunderna i mitt fotbollsliv, säger Kim Källström i en stor intervju om Lyon, Gérard Houllier och skilsmässan från Andreas Isaksson.

Det var en sen kväll i början av februari, över en middag på Taverne de la Marine på Place de Bretagne i Rennes. En servitör med ett stort ärr i pannan levererade tallrik efter tallrik till bord 44. Det blev skaldjurslasagne till förrätt och pavé de cabillaud rôti till huvudrätt. Kim Källström var belåten när vi framåt midnatt lämnade restaurangen, men när det gäller fotbollen blir han aldrig mätt.

- Jag skulle bli väldigt besviken om jag inte kom vidare i karriären. Drömmen är att komma till ett lag som känns bättre och större, i Frankrike eller en annan liga, berättade han mellan tuggorna.

- Det kändes större att ta på sig Djurgårdens tröja än Häckens, och det kändes större att ta på sig Rennes tröja än Djurgårdens. Det är drömmen, att det känns större när man tar på sig ett annat lags tröja.

Ständigt leende

Det tog knappt fyra månader. Sedan hade han hittat den där tröjan. Han fick den av Olympique Lyonnais och är så ofantlig stor att vi har svårt att förstå det.

Kim Källström såg ut att fylla den också, när han i lördags poserade med presidenten Jean-Michel Aulas och hans rådgivare, Bernard Lacombe i Lyons egen tv-studio.

I går var han tillbaka i landslagets tjänst, med ett nyskrivet fyraårskontrakt och ett leende som aldrig ville försvinna.

Hur är det? Eller snarare: Har det varit bättre?

- Att signa kontraktet var en av de bästa stunderna i mitt fotbollsliv. Det kändes väldigt stort. Jag åkte dit ganska tidigt, käkade med presidenten, träffade några i klubben, skrev på kontraktet och hade presskonferens. Det var en intensiv dag, men det var väldigt viktigt att få allt klart. Jag är väldigt tacksam att jag gick åka iväg. Att ha det här gnagande under hela VM " Jag antar att det kan vara jobbigt att sy ihop ett kontrakt då. Man blir lite lugnare i kroppen när allt är klart.

Det finns nio VM-spelare i Lyon, va?

- Tio med mig. Ja, nu kan jag räkna mig själv, så det är tio.

När flyttar du?

- Det blir lite semester direkt efter VM. Sedan flyttar jag dit.

Hur var det att komma tillbaka till landslaget? Har det varit mycket snack om övergången?

- Alla har gratulerat. De har vetat vad som varit på gång. Jag hoppas att alla tycker det är kul att ytterligare en spelare får chansen att spela i ett stort lag.

Du delar rum med Andreas Isaksson. Pratade ni mycket om Lyon?

- Inte så mycket. Han visste redan allt. Ja, han vet allt om mig. Ha, ha, ha.

Har det varit jobbigt att vänta på att allt skulle bli klart?

- I början av veckan var det inga problem, men sedan blev det lite komplicerat mellan Rennes och Lyon. Då var det lite jobbigt, men det är inget som har påverkat mig. Jag visste att det skulle bli klart. Jag har pratat med båda presidenterna och de var överens om att lösa det.

Har du haft mycket kontakt med tränaren, Gérard Houllier?

- Jag har pratat med honom flera gånger. Får man chansen att gå till Lyon tar man den, men efter att ha pratat med Houllier var det bara frågan om var jag skulle skriva på. Det var som att, "Ge mig papperet så skriver jag på".

-Jag fick en väldigt bra känsla. Han vill spela mig som en av två offensiva mittfältare. Konkurrensen blir enormt tuff, men jag kände att han trodde mycket på mig. De har förhandlat hårt med Rennes och klev upp till 8 miljoner euro. Det visar att de verkligen vill ha mig. Aulas sa att det är Gérard Houllier som bestämmer vilka spelare som ska köpas, men att det är han som får betala.

Beror på Lasses magkänsla

Känner du någon av spelarna i Lyon, förutom Sylvain Wiltord?

- Han är den enda jag känner. Eller känner " Han var i Rennes och tränade lite med oss. Fast alla säger att det är en fantastisk stämning i Lyon, att det är lite av styrkan. Det är lätt att garva när man vinner, liksom, och Lyon är ingen klubb som behöver sälja spelare. Klubben sitter på ganska långt kontrakt med de bästa spelarna och Wiltord, Cris, (Florent) Malouda och (François) Clerc har förlängt.

Lagerbäck säger att startelvan i princip är klar inför VM-premiären. Vad säger magkänslan? Spelar du från start mot Trinidad och Tobago?

- Jag vet inte. Det beror nog mer på Lasses magkänsla.

Jo, men vad säger din?

- Jag hoppas att jag spelar. Det har gått bra hela tiden och mot Finland och Chile kändes det som att jag har hittat rollen bättre. Frågan är omöjlig att svara på, men det känns bra och efter gårdagen känns det ännu bättre. Allt är väldigt positivt just nu.

VM stundar, du har just skrivit på för Lyon " Var ska den här fotbollsresan sluta?

- Högt upp, hoppas jag. Mycket kan hända på vägen, men det går onekligen bra. Jag har haft en karriär som gått uppåt hela tiden, från Häcken till Lyon. Det här är det största steget jag har tagit. Jag hoppas klara det bra. Jag känner ett stort förtroende i Lyon, och det är viktigt.

Vad har du för drömmar?

- Att vinna. Där gäller det att vinna varje match, oavsett motstånd. Där kan man inte vara nöjd med kryss borta. Att bara vara på träningen kommer att göra enormt mycket.

När det gäller skilsmässan från "Isak". Har du lämnat in papperna"? - Nej, det är lugnt. Vi blir bara särbos.

Så han spelar snart också i Lyon?

- Jag hoppas det. Vi får väl se. Vi har spelat ihop i många år, så det blir en omställning att inte ha honom bredvid sig.

Hur blir det att möta honom i franska ligan?

- Jag har aldrig gjort mål på honom i spel, så det måste jag göra nu.

Jo, det har du"

- Har jag?

Ja, när du var 14 år.

- Ja, på frispark. Det var i Lilla Landslaget Cup, säger Kim Källström och avlossar ytterligare ett skratt.

Han har ett förflutet, och en framtid som lockar till just det.

Kim Mikael Källström

Klubbarna i karriären

Stefan Holm