Brasse-stjärna missar VM

FOTBOLL

Henkes polare Edmilson knäskadad
i dag – lämnade truppen

En av Brasiliens superstars missar VM.

I dag lämnade Edmilson truppen.

Henrik Larssons polare missar VM på grund av en knäskada.

Foto: AFP
KNÄET HÖLL INTE... Edmilson kan inte spela VM – en knäskada stoppar brassen.

Edmilson, lagkamrat med Henke Larsson i Barcelona och en nyttig, defensiv mittfältare i det offensiva Brasilien, spelade 25 minuter i Brasiliens träningsmatch mot FL Luzern i går (8–0).

Därför kommer beskedet i dag oväntat.

Men det är en gammal meniskskada – som han troligen ådrog sig i Champios League-finalen mot Arsenal 17 maj – i knäet som spökar och efter en röntgenundersökning i dag bestämde landslagsläkaren Jose Luiz Runco att Edmilson inte kan medverka i VM, enligt AP.

Han ersätts av Sao Paulos mittfältare Mineiro.

Hur svår förlust det är för Brasilien? Tja, Emerson (Juventus) och Ze Roberto (Bayern München) är väl tänkt som centralt mittfältspar från start. Men Edmilson – med i guldlaget 2002 – var tänkt som backup – tillsammans med Arsenals Gilberto Silva.

De femfaldiga världsmästarna spelar i grupp F med Kroatien, Australien och Japan.

Teruyuki Moniwa ersätter skadade Makoto Tanaka i den japanska VM-truppen i fotboll. Tanaka skadade en knäsena nyligen och kan inte spela i VM. Han var en stark kandidat till en backplats i förstaelvan.

Däremot är det ingen fara med försvararen Akira Kajis VM-deltagande. Han bars ut på bår under tisdagens landskamp mot Tyskland efter en tuff närkamp med Bastian Schweinsteiger. Den japanske högerbacken fick en vrickning på högerfoten, men tros vara spelklar till VM-premiären mot Australien den 12 juni. Övriga två lag i gruppen är Kroatien och Brasilien.

Japan har en landskamp kvar före VM, mot Malta den 4 juni. Japan möter Australien i sin första VM-match den 12 juni.

Den spanska landslagsbacken Asier del Horno kommer av allt att döma att missa VM. Det spanska fotbollsförbundet har begärt tillstånd av Fifa att byta ut del Horno.

Chelseaförsvararen slog upp en vadskada för en vecka sedan och kommer inte att vara tillbaka i spel förrän om ungefär 20 dagar.

Enligt Fifa namngav Spanien inte den tänkta ersättaren, men det tros handla om antingen Getafes Mariano Pernia eller möjligen Deportivo La Corunas Joan Capdevila.

Trinidad och Tobagos landslagsledning har kallat in 32-årige mittfältaren Evans Wise i truppen för att ersätta Silvio Spann, som blivit skadad.

Wise spelar för Waldhof Mannheim i den tyska fjärdedivisionen.

PeO Larsson