Juventus-aktien faller med klubben

FOTBOLL

Halva börsvärdet har försvunnit

Turbulensen kring den italienska fotbollsklubben Juventus fortsätter att dra ned dess aktie på Milanobörsen. Samtidigt har Italiens förbundskapten Marcello Lippi blivit indragen i den växande skandalen.

Aktien rasade med 11 procent under eftermiddagen till nivåer runt 1:19 euro. Under de senaste tio dagarna har Juventus börsvärde halverats och klubben är nu värd ungefär 145 miljoner euro, cirka 13,6 miljarder kronor.

Juventus riskerar att flyttas ner till SerieB om anklagelserna om uppgjorda matcher visar sig riktiga. Därmed skulle klubben förlora intäkter på flera miljarder och sannolikt tvingas sälja sina stjärnor, däribland Zlatan Ibrahimovic.

Nekar till samtal

Juventus styrelse, som egentligen har avgått, möttes på fredagen för att utnämna Carlo Sant'Albano till tillförordnad ordförande. Sant'Albano är vd för familjen Agnellis holdingbolag Ifil, som är majoritetsägare i klubben.

Italiens förbundskapten i fotboll Marcello Lippi förhördes under fredagen angående Juventus förre klubbdirektör Luciano Moggis samtal med honom. Misstankar finns att Moggi försökt påverka Lippi att inte ta ut Juventusspelare till landskamper för att hålla dem fräscha till spel i klubblaget.

Lippi, som arbetade under Moggi i åtta år, har tidigare nekat till dessa samtal. Lippi själv står dock inte under misstanke, utan förhörs enbart för att få fram bevismaterial mot Moggi.

Våldshot

I blickpunkten står också Luciano Moggis son Alessandro som äger Italiens största spelaragentur, GEA, med runt 200 spelare samt ett antal topptränare i sitt stall, många av dem i Serie A.

Alessandro Moggi och två andra GEA-anställda, misstänks bland annat för att ha försökt påverka matcher genom våld och hot.

Italiens premiärminister Romano Prodi sade i en kommentar på fredagen att Juventusskandalen symboliserar den ”etiska kris” som drabbat landet och genomsyrar alla delar av samhället.

Skandalen kommer också högsta grad olämpligt för det italienska fotbollslandslaget i dess förberedelser inför fotbolls-VM i Tyskland som inleds om exakt tre veckor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A