Toppstriden kan vara över redan 20.45 i kväll

FOTBOLL

Sportbladets Robert Laul: Det var en sjuk match på Bårsta.

Guldstriden lever efter att IFK Göteborg hämtat tre förväntade poäng mot hjälplösa tabelljumbon Assyriska.

Lät det enkelt?

Det var det inte.

Det var en sjuk match på Bårsta.

Ni som såg den förstår vad jag menar:

4En halvtimme från slutet ledde Assyriska med 2-0 och hade bud på fler mål.

4IFK Göteborg vann med 3-2 sedan tränaren Arne Erlandsen bytt in tre tonåringar och gått över till en 3-4-3-

uppställning.

4Domarteamet hamnade återigen i fokus i en Blåvitt-match; dels när ex-göteborgaren Kabba Samuras korrekta 3-1-mål vinkades bort för offside, dels när huvuddomaren Daniel Stålhammar godkände Stefan Selakovics 3-2-mål trots att det föregicks av en fulsmart tröjdragning av Pontus Wernbloom.

Blåvitt förvånar inte längre

Fast när det gäller IFK Göteborg är det inte mycket som förvånar längre. Det har hänt så mycket konstigt den här säsongen att jag bara lyfte marginellt på ögonbrynen när Niclas Alexandersson plötsligt gick ner och spelade mittback.

Ja, det har hänt så mycket skumt att det skulle inte förvåna mig om "Bengan" dyker upp som vänsterytter i nästa match (och då syftar jag inte på målvakts-Bengan utan ordförande Halse).

3-2 mot Assyriska innebär att IFK Göteborg fortfarande har en realistisk chans att vinna SM-guld i år, trots att laget varit borträknade jag vet inte hur många gånger (första gången jag såg rubriken "Blåvitt borta från guldstriden" var i februari när Peter Ijeh stukade foten).

Samtidigt är situationen som sådan, att om Djurgården vinner mot Halmstad i kväll kommer jag och många andra räkna bort Blåvitt igen. Djurgården har i så fall tre poäng och minst åtta plusmål till godo.

Det är för mycket att ta igen med två matcher kvar. Måste vara för mycket.

Alltså ljög jag i början av den här texten; guldstriden kan vara mer eller mindre över redan klockan 20.45 i kväll. Men tack vare Blåvitts sjuka vändning i går kan den lika gärna vara hetare än nånsin.

Assyriska spelade klokt så länge de orkade; försvarade sig samlat och kontrade effektivt genom Stefan Batan och Kabba Samura. Samtidigt kämpade David Nordbeck på mitten och Kaspars Gorkss i försvaret som om det gällde livet. Erland Hellström visade flera gånger varför Djurgården funderar på att värva honom.

Dålig koncentration

Göteborgskamraterna verkade ha tillbringat lördagsnatten hos Henrik Rydström i Kalmar; ingen orkade ta djupledslöpningar, dålig koncentration vid inläggen och försvarsspelet var snudd på säsongens sämsta. Efter 55 minuter stod det 2-0 till Assyriska och det var rättvist.

Sedan hände allt på en gång; ut med Adam Johansson, in med Pontus Wernbloom, ny taktik, en 3-4-3-uppställning, långa bollar, upp med folk och kamp, kamp, kamp. En minut senare hade Stefan Selakovic reducerat och Blåvitt var inne i matchen.

Att Blåvitt vände matchen berodde i första hand på den enorma moral och vilja som finns i det här laget och truppen, samt att Assyriska inte hade orken att stå emot utan pressades allt längre tillbaka.

Credit till Erlandsen

Fast en del credit måste man också tillskriva tränaren Arne Erlandsen (igen); han bytte in tre ungdomar och samtliga var inblandade i matchavgörande situationer: Pontus Wernbloom förarbetade vid reduceringen, Marcus Berg ordnade kvitteringsstraffen och Andrés Vásques slog inspelet till segermålet. Deras snittålder? 18,7 år.

Direkt efter det högdramatiska slutet intervjuades Erlandsen och fick frågan hur han redan hunnit lugna ner sig?

- (skratt) Jo, som fotbollstränare blir man först väldigt glad, sedan väldigt matt. Sedan åker man hem och funderar på hur man ska få ett ännu bättre lag till nästa match, sa Erlandsen.

Men först väntar 90 svettiga minuter framför tv:n, sedan kan Erlandsen slipa på en ny, överraskande taktik.

Om det nu går att överraska en gång till.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM