Berggren frustrerad – men han borde vara smickrad

FOTBOLL

GÖTEBORG

AIK:s chocktaktik knäckte Häcken.

Så skriver man modern tidningssvenska om en taktikvariant jag trodde dött för 30 års sen, typ.

Punktmarkering.

Daniel Arnefjord fick i sin debut från start springa omkring och stirra tätt inpå Hasse Berggren genom hela matchen. Fick höra efteråt att egentligen var tanken att Nicklas Karlsson skulle punkta Dioh Williams men förstod inte förklaringen om vad i matchen som gjorde att upplägget ändrades direkt.

Ännu mindre förstår jag efter att ha lyssnat på min digitala bandspelare (heter det så även när det inte finns band i maskinen?) och hört Rikard Norlings förklaring på presskonferensen efter matchen om och om igen.

Förvirrande är ordet och förmodligen var det precis det som var tanken. Att förvirra Häcken.

Aldrig blivit punktmarkerad

Jag gick till parkeringen för att hämta min bil samtidigt med Berggren.

– Han har släppt dig nu, sa jag.

– Jo, men han kommer nog snart, svarade Berggren.

Han hade aldrig tidigare i sin långa fotbollskarriär utsatts för en punktmarkering och var klart förvirrad över tilltaget.

Fast egentligen borde han vara smickrad. AIK valde Berggren som den viktigaste brickan att eliminera för att kunna vinna bortamatchen. Trots att man då samtidigt plockade bort en man från sin egen offensiv och i praktiken kom att spela hela matchen med en väldigt låg fembackslinje.

Det resulterade i ett markant bollövertag för Häcken i andra halvlek som kunde ha straffat sig för AIK. Det tidiga ledningsmålet försvarades med kompakt försvar, men Häcken fick ändå två riktigt bra kvitteringsmöjligheter. Såna som alltid brukar dyka upp mer eller mindre slumpmässigt för lag som tillåts ha bollen mest.

Hasse Berggren – trots den intensiva uppvaktningen – nickskarvade men Daniel Örlund gjorde en jätteräddning.

Efter hörna snurrade Jonas Henriksson runt och sköt en utsida rakt i famnen på Örlund från nära håll.

Så nära kom Häcken, men AIK vann på Wilton Figueiredos fina tidiga nickmål efter inlägg av Mats Rubarth. Ett snyggt mål men man undrar lite över varför tre Häckenförsvarare stod runt Figueiredo utan att någon gick till honom.

Dulee Johnson dominant på mittfältet före paus. Efter försvann en del ur matchbilden på grund av AIK:s backande. Bäst sett genom hela matchen var AIK:s försvarslinje med mittbackarna Niklas Sandberg och Nicklas Carlsson som toppar. Plus matchavgörande målvakten Örlund.

Figueiredo sabbar för Sverige?

Ingen bra match där Häckens Dioh Williams mest visade upp frustration och småfult spel.

Och så Teddy Lucic som sträckte vänster ljumske i en löpduell med Figueiredo. Blir det en skada som ger problem för Sverige i VM blir det vad man kommer att minnas från den här kvällen.

Det och chocktaktiken att punkta Berggren.

Ett vinnarvapen.

Eller så var det helt enkelt den usla planen som gjorde det lätt att spela försvar. Svårt att vara konstruktiv när bollen hela tiden studsar elakt åt alla håll.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM