Världsklass – nu stannar han

FOTBOLL

Litmanen hyllad efter derbyt: ”Har inga tankar på att sluta

Foto: Här lurar han HiF Litmanens förspel till 2–1-målet var skön underhållning. Osjälviskt nog passade han till en fristående Afonso, som lätt kunde skjuta segermålet.

Först Skånederbyts fullständiga dominant.

Nu öppnar Jari Litmanen, 35, för en fortsättning i Malmö FF.

– Fotboll är det bästa jag vet, jag har inga tankar på att sluta spela, säger Litmanen till Sportbladet.

Svepande crosspassningar, geniala direktskarvar och laservassa djupledsbollar.

Jari Litmanens derbyinsats spred ett ljuvlig skimmer av fotbollens absoluta finrum över Malmö Stadion.

–Världsklass. Gentlemannen visar vilken fullkomligt lysande spelare han är, säger Malmös tränare Sören Åkeby som nu kan få ha kvar Litmanen i laget även nästa säsong.

Det kontrakt Jari Litmanen har med Malmö FF går ut i höst, men för det finska spelgeniet är årets säsong ingen avslutning på karriären.

–Jag pratade med vår förbundskapten (Roy Hodgson) häromdagen och han sa att han vill ha med mig i landslaget framöver. Det betyder alltid mycket för en spelare att ha tränarens förtroende, säger Litmanen,

Fantastisk

Att Litmanen nu ger klartecken för en fortsatt landslagssatsning innebär också att Malmö FF:s chanser att behålla Litmanen ökar.

–Vi har inte pratat om någon fortsättning med Jari. Men han är ett superproffs som nu visar vilken fantastisk fotbollspelare han fortfarande är, säger MFF:s sportchef Hasse Borg.

En ny sejour på kontinenten är inte aktuell och tillsammans med sin sambo och parets sju månader gamla baby trivs Litmanen ypperligt i Malmö

Från MFF:s sida är man dock oerhört försiktiga med att sätta press på Jari.

–Vi har överhuvudtaget inte pratat om det. Men han har aldrig blivit opererad i hela sitt liv och han är så oerhört professionell i sin träning att han har fysiken att spela fotboll ett bra tag framöver, säger Hasse Borg.

Mellan raderna krävs det inget geni för att utläsa att Malmö FF behåller en frisk Jari Litmanen i klubben exakt så länge superfinnen själv vill.

På de två matcher Litmanen nu spelat från start har MFF lyft från att vara ett krislag till att utmana om serieledningen.

Har kvaliteter

Samtidigt har det passningsspel som varit Åkebys stora bekymmer under säsongsupptakten nått nya dimensioner.

–Naturligtvis har jag kvaliteter att hjälpa laget, men det inte så att bara jag har gjort det. Hela truppen har höjt sig de senaste veckorna, säger Litmanen.

Du som spelat derbyn på Nou Camp och Anfield, hur står sig ett Skånederby?

–Det är en stor match här i Skåne. Publiken var fantastisk, en jättekul att spela, avslutar Jari Litmanen.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM