Edman på väg mot EM-form

FOTBOLL

- ska bli Blågults vapen igen

BREMEN

Efter en svag VM-start är Erik Edman på väg mot EM-formen.

Och ett nytt drömmål redan mot Tyskland?

- Jag hade två inlägg mot England som kändes väldigt bra. Tyvärr ingen på den ytan då, säger vänsterbacken.

Foto: Hårda inlägg I EM 2004 var Edmans inlägg ett stort offensivt vapen. I VM har han inte visat samma klass.

Erik Edmans inlägg från vänster, Henrik Larssons språngskalle - Sveriges 2-0 mot Bulgarien var Portugal-EM 2004:s snyggaste mål enligt Uefas expertjury.

I årets VM har Erik Edman haft det tyngre. Något han erkänner utan omsvep.

- Jag hade velat vara i storform när det började. Men jag hade en skada precis innan och saknade lite matchträning. Allteftersom har jag blivit bättre, säger han.

Men du kom framåt oftare mot England?

- Ja, det har väl med självförtroende och bolltrygghet att göra. Om jag spelar på lördag ska jag försöka lyfta positionerna ännu mer och försöka hålla samma nivå jag höll i andra halvlek mot England, då låg jag på den nivå jag vill ligga, säger Erik.

Offensiv

Just i matchen mot Tyskland kan Erik Edman få en nyckelroll. Högerkanten är tyskarnas svaga punkt, ytterbacken Arne Friedrich bedöms som långsam och yttermittfältaren Bernd Schneider är offensivt lagd och vandrar gärna in i planen.

- Det lär finnas möjligheter då och då, även om jag inte tror att det kommer vara något hav. Men har vi mycket boll och äger spelet kan det öppnas möjligheter. Då är det bara att köra, säger Erik.

Tillfälligheter

Ingen hade blivit gladare än Erik Edman om det blev en repris på EM 2004-målet. Han tycker att hans inlägg blivit bättre och bättre ju längre turneringen lidit.

Vad beror sådant på?

- Det är mycket tillfälligheter. Man sätter ett inlägg, sedan får man självförtroende och bygger vidare på det. Jag hade två inlägg mot England som kändes väldigt bra, tyvärr kom ingen på den ytan då.

Erik Edman sågade innan VM sina lagkamraters tro på VM-guld. Nu är Sverige i åttondelsfinal, men han tycker att det är för tidigt att backa.

- Kom tillbaka efter vi vunnit mot Tyskland så kan jag äta upp det där. Men vi får vinna mot Tyskland först.

Att spela en åttondelsfinal i VM beskriver Erik Edman så här:

- Det blir mitt livs största match, helt klart. Jag har haft som målsättning ett par år att spela VM. En åttondelsfinal känns ännu större.

Så säger världen om Sverige inför matchen

Läs fler VM-nyheter:

Robert Laul