SVEN & SVENSKAST

FOTBOLL

Peter Wennman: Drevet inser alltmer att dom lär sakna skandalmannen Svennis

KÖLN

Hypotetisk fråga:

Om Lars Lagerbäck fick jobbet som Englands manager, hur länge skulle det dröja innan han blev sparkad?

Laptop, fotbollschef på en av de stora brittiska drakarna, kliade sig i huvudet, tänkte efter och sa:

- Cirka två veckor.

Vi hade en liten diskussion om detta på hotellet i Köln i går kväll och det kom en högst oväntad protest från Eleganten, morgontidningsstilisten:

- Två veckor? I så fall skulle jag säga som den där engelsmannen som just blivit bestulen på sin öl:

- Give me my lager back.

Lager är ju ljust öl på engelska och lager back...Lagerbäck...äh, ni har fattat det för en kvart sen.

Men det intressanta är att Den Grå Målarfärgen personifierad, Mr Öl-Tillbaka, tydligen har sina supportrar på de mest oväntade håll.

Engelsk media vill ha förbundskaptener som är du och tjenis med reportrarna, som går ut och tar en grogg med dem emellanåt och helst talar i rubriker som tillfredsställer The Sun, Daily Mirror, Daily Mail och News of the World.

Lagerbäck - kul off the record

Det är väl därför tabloid-Laptop inte skulle ge Lagerbäck en chans i helvetet att överleva på FA-kontoret vid Soho Square.

Men Eleganten har ett vidare perspektiv över planeten Fotboll och hävdar:

- Lars Lagerbäck är inte så tråkig som ni svenskar säger. Jag har suttit med honom och snackat informellt, off the record, och det har varit synnerligen trevligt. Vad jag vet har vår engelska manager, Sven, aldrig sagt ett ord off the record till nån.

- Dessutom, fortsatte Eleganten, hur jävla roligt tror du att vi får det nu? När Steve McClaren ska ta över? Sa du nåt om grå målarfärg?

Så där ja, man saknar alltså inte kon förrän båset är tomt.

När nu Sven-Göran Eriksson har ett fåtal dagar kvar på jobbet börjar det höras allt fler uppskattande ord om hans sätt att behandla media under de gångna fem åren.

Det börjar lukta separationsångest lång väg.

Jag menar, Drevet har fått exakt vad det vill ha: tjocka fläskben slängda rakt in i gapet i form av en utlänning som ser ut som Mr Burns, av sexskandaler, flirtande med andra klubbar, fjäsk för David Beckham, en eldig italiensk sambo och blåsningar av falska shejker.

Vad mer kan man begära?

En dröm för drevet

Svennis har varit som en dröm för Drevet, en present från ovan, men det har mina fyrbenta vänner inte fattat förrän nu.

Bara de senaste dagarna har jag hört veteraner som Eleganten upprepa:

- Vi skulle ha sparkat Sven mycket tidigare. Det är ju först nu, när han inte har nåt att förlora, som han verkligen slappnat av och bjudit på sig själv. Han har varit helt underbar på sistone, ett sant nöje att lyssna till honom.

Så skulle Lars Lagerbäck, Mr Öl-Tillbaka, i en teoretisk värld kunna efterträda Svennis och klara sig i fem och ett halvt år under det enorma engelska trycket?

Självklart inte. Han är inte gjord av det virket, sen får Eleganten säga vad han vill.

Mr Öl-Tillbaka är en kusin från landet med koskit under skorna som vunnit förbundskaptensjobbet på bingo.

Han har varken garderob, stil, utstrålning, hyfs, fantasi, humor eller ens anständighet gentemot media för att kvala in i Svennis division.

När det handlar om de rent fotbollstaktiska kunskaperna är det troligen jämnare. Det är väl förmodligen ett målsnålt kryss på den kupongen.

Jag har skällt mycket på Svennis stelhet under de senaste åren, men jag tackar samtidigt högre makter för att jag sluppit sitta och lyssna på Lars Lagerbäck. Brrr...detta vandrande GIH-protokoll som fick jobbet eftersom han hade valts till assistent av en människa som inte klarade av jobbet.

Sven-Göran Eriksson imponerade med sin stil och trygghet i går inför ett massivt mediauppbåd i Köln, även om det inte var några nyheter som avslöjades på den officiella presskonferensen. När han däremot efteråt, i mötet med tungviktarna i Drevet, fick frågan om han hoppades på att bli kallad "Sir" efter VM, sa han:

- Jag har redan blivit adlad i Sverige. Eller...ja, det är inte samma sak, det är en intern utmärkelse bara för svenskarna...men jag fick en medalj i fjol. Den svenske konungens medalj. Det kändes mycket stort för mig.

Med kungamedaljen i bakfickan ska Svennis försöka knäcka Sverige i kväll.

Vad Lars Lagerbäck har i bakfickan är en helt annan fråga.