”Jag är rik och jag är lycklig”

FOTBOLL

Erik Edman om Rennes, flytten från London och längtan till VM

Foto: ULF HÖJER
PAPPAROLLEN Livet leker just nu för landslagsmannen Erik Edman, han får spela mest av alla spelare i Rennes och för bara fem månader sedan fick han en ny roll i livet – som pappa.

RENNES

Han valde frivilligt bort miljonerna i Premier League för ett mittenlag i franska ligan.

För Erik Edman är platsen i VM-laget viktigare än pengar.

- Sedan jag var liten har jag drömt om att spela VM. Jag vill känna att jag har gjort allt för att komma väl förberedd, säger den 27-årige vänsterbacken.

Det är dagen efter 1-3-förlusten mot Monaco. Bu-

ropen har tystnat när Erik Edman med trötta ögon kliver in på Café de la Place och beställer en café au lait.

Han förklarar att sömnen alltid blir lidande efter en match, och att sonen Elias, fem månader, väckte honom när han väl somnat.

- Jag var uppe och gav honom nappen ett par gånger, säger Edman, slår sig ner i en gul skinnsoffa och tar en klunk kaffe.

Caféägaren är uppenbart ett stort fan av Beatles, vars låtar dånar ut ur svarta plågade högtalare som är byggda för en helt annan ljudvolym. A hard day"s night? Visst, men inte för Edman. Han har njutit av varje sekund sedan han kom till Bretagne.

Förtroende - viktigt

Förklaringen stavas förtroende. Det var därför han i slutet av augusti bestämde sig för att lämna Tottenham och bli lagkamrat med Andreas Isaksson och Kim Källström i en klubb som just rasat ner till 14:e plats i tabellen.

Erik Edman kände sig hotad när Spurs värvade Yong-Pyo Lee.

- Jag ringde upp Martin (Jol, Spurs-tränaren) och sa som det var när de tog in Lee, att jag vill känna mig ordinarie. Med tanke på VM-året är det viktigt för mig. Han ville inte sälja mig, men jag är jättenöjd med min flytt, säger Edman.

Ångrar inte flytt

Han ångrar inte att han övergav en statusfylld klubb i en statusfylld liga. Lönesänkningen det krävde bryr han sig inte om. Han avstår hellre miljoner än sin plats i det tänkta VM-laget.

Hur mycket har du fått gå ner i lön? Vad handlar det om, 50 procent?

- Det är klart att det är en bra bit, men vad fan. Jag ville spela, känna mig ordinarie och må jäkligt bra som människa. Min tjej och son mår kanon och jag är lycklig här. Pengar är inget som driver mig. Om jag ska vara stöddig har jag tillräckligt med pengar för att leva ett gott liv efteråt. Jag är rik, liksom. Jag är rik på andra saker också. Jag är lycklig. Vad mer vill man ha i sitt liv? Jag förstår att många tycker att det var ett märkligt val, men för mig känns det helt rätt.

Positiv spiral

- Jag vet inte om det ökar mina chanser, men jag vill känna att jag har gjort allt. Hade jag varit kvar i Tottenham hade jag kanske varit missnöjd och halvbitter på saker och ting. Det är lätt att komma in i en negativ spiral. Nu är jag inne i en positiv, hur konstigt det än låter.

Du syftar på att du har tränarens, Laszlo Bölönis, förtroende?

- Ja. En spelare kan ha kvalitet, men självförtroende är en riktigt viktig framgångsfaktor i fotboll. Laszlo vill sätta in mig även om jag nästan skulle sitta i rullstol. Han tycker att jag är viktig för laget och det betyder jävligt mycket.

Vilket i sin tur ska betyda mycket för landslaget...

- Ja, jag hoppas kunna visa det. Jag satt på bänken hela tiden i Japan, och nu har jag en stor chans att få komma in på planen, säger Erik Edman.

Edman om sin fotbollsresa

Ulf Höjer