Bilden av ett krislag

FOTBOLL

Rooneys skada värre än befarat:
”Det krävs ett mirakel”

ENGLAND 14 NOVEMBER 2005 Fem man ur laget från november dras med skador idag. Ledley King, stående tvåa från vänster, har en stressfraktur i mellanfotsbenet. Hoppas vara frisk till VM. John Terry, stående trea från vänster, spelar inget mer i ligan men sannolikt i VM. Wayne Bridge, tvåa från vänster i nedre raden, har problem med ett knä. Förhindrar hans offensiva löpningar. Wayne Rooney, i mitten på nedre raden, har ett brutet mellanfotsben. Ett mirakel krävs för att han ska kunna spela VM. Michael Owen, längst till höger i nedre raden, bröt ett mellanfotsben på nyårsaftonen. Spelade 20 minuter i helgen men fick ont direkt. Matchformen? Dessutom har Sol Campbell haft psykiska problem under våren, Ashley Cole varit borta sju månader på grund av en stressfraktur i foten och Kieron Dyer är definitivt borta från VM på grund av en knäskada.

LONDON

Wayne Rooney har inte bara en fraktur på mellanfotsbenet.

Utan minst två.

I dag avgör Sven-Göran Eriksson om Rooney får följa med till Tyskland.

– Det krävs ett mirakel, säger ”Svennis”.

Förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson bekräftade i går att superstjärnan har flera frakturer i foten.

Svennis vägrar dock att ge upp hoppet om att Wayne Rooney kan följa med till Tyskland – men medgav samtidigt att det ”krävs ett mirakel”.

– Jag tänker inte räkna bort honom förrän läkarna säger att det är kört. Att förlora honom är som att Brasilien skulle sakna Ronaldinho eller Frankrike utan Thierry Henry.

Swärd ska analysera

I samband med en sponsorträff i går avslöjade Sven-Göran Eriksson att han tänker ta ut Wayne Rooney i den preliminära VM-trupp som tillkännages på måndag.

– Kan han bidra med något, om så bara i finalen, så följer han med.

Redan i dag kan den lilla strimman av hopp försvinna. Då reser Englands svenske landslagsläkare Leif Swärd till Manchester för att analysera skadan.

– Jag träffar inte Wayne Rooney personligen utan kommer att titta på röntgenbilderna tillsammans med Mike Stone, klubbens läkare, säger han till Sportbladet.

Enligt The Sun har Rooney en rad frakturer i högerfoten.

– Det kommer ta mellan tre och sex veckor innan skadorna ens börjar läka. Han kommer vara gipsad i veckor. Vi kan inte göra något utan måste låta naturen ha sin gång, säger en källa vid Manchestersjukhuset Valley Range till tidningen.

Rooney inte ensam

Wayne Rooney själv har sagt till landslagskollegan Frank Lampard att han har två frakturer på mellanfotsbenet.

Flera frakturer innebär inte nödvändigtvis att skadan tar längre tid att läka.

– Det beror helt på hur skadan ser ut, säger Leif Swärd.

Wayne Rooney är inte ensam om att vara skadad i det engelska landslaget. Nästan hälften av den tilltänkta startelvan är antingen skadade eller har precis kommit tillbaka efter långa skadeuppehåll.

– Så är det för många lag nu. Titta på Sverige med Edman, Mellberg och Ljungberg. De extra veckornas vila, jämfört med förra VM, kommer att göra många lag gott, säger Leif Swärd.

Så här säger experterna

Tre experter svarar på tre frågor.

1. Hur ersätter England Rooney?

2. Hur påverkar det deras spel?

3. Är chansen till VM-guld borta?

Jens Kärrman