Fotboll

”Jag är inte sexistisk...”

FOTBOLL

Johansson till Sportbladet: BBC vill bara göra sensation och misstolka

Mediastormen i England är intensiv efter Lennart Johanssons intervju i BBC. ”Jag är 76 år och för gammal för att gå på sånt här egentligen”, säger Lennart Johansson om BBC:s vinkling av hans uttalanden.

Mediastormen i England är intensiv efter Lennart Johanssons intervju i BBC. ”Jag är 76 år och för gammal för att gå på sånt här egentligen”, säger Lennart Johansson om BBC:s vinkling av hans uttalanden.

Foto: BILDBYRÅN

MANCHESTER

Lennart Johanssons uttalanden om damfotboll väcker våldsamma reaktioner.

Men den svenske Uefa-presidenten känner sig utsatt för en komplott.

– De vill göra sensation och misstolka, säger han exklusivt till Sportbladet.

FÖRKLARAR Lennart Johansson anser sig ha blivit misstolkad av BBC. Till Sportbladets Jennifer Wegerup förklarar han vad han egentligen menade angående damfotbollens jakt på nya sponsorer. ”Jag tycker de ska hitta produkter som är lämpade för damer”, säger han.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

I morgon spelas finalen i dam-EM. Men nu skakas mästerskapet, Uefa och dess mäktigaste man.

Den svenske Uefa-presidentens uttalanden i BBC Radio tolkas som sexistiska och nedlåtande mot damfotboll. Johansson menar dock att han är utsatt för en medveten attack.

– Jag är inte sexistisk och sa inget sånt heller, säger Lennart Johansson.

”Aldrig sagt så”

Sportbladet fick i går en exklusiv intervju med honom. Johansson kom vid 18-tiden engelsk tid ut från mötet med Uefas högsta ledning. Där diskuterades bland annat BBC-intervjun.

– Jag fick höra vad som hade hänt och att de (BBC) frivilligt ändrade rubriceringen från vad den var ursprungligen.

Johansson menar att han blivit medvetet misstolkad och felciterad.

– Jag har aldrig sagt så.

Dina uttalanden finns på band?

– Ja, hon hade ju sån där inspelningsapparat med sig så det går bra att lyssna, säger Johansson och fortsätter:

– Vi talade om ekonomin och vad jag sa var att man måste ha sponsorer och man måste ha publik och man måste göra resultat. För att alla fotbollsförbund lägger ner mycket på damfotbollen och vi var ju nästan först i Sverige.

Lennart Johansson menar att uttalandet om spelarna misstolkats.

– Då sa jag det att de där flickorna som kämpar och spelar och svettas, att när de kommer ut från omklädningsrummet så är de som vilka damer som helst. Som använder produkter som är lämpade för damer. Och det vore väl klokt att vända sig till de sponsorerna. Detta har man lyckats vända till någonting jag aldrig sagt.

Rubrik klar från start

Så du menade inget sexistiskt?

– Nej, inte alls, jag sa inget sånt heller. Utan dom (BBC)...Jag har kommit underfund med att här är man ute i syftet att göra sensation och att misstolka.

– Det allra värsta var att det gjorts en rubrik redan från början: ”Jag tycker om när de kommer ut i trosor” eller hur de nu formulerade det. Och det har jag inget som helst intresse av, det har jag aldrig sagt.

Vad var det du ville säga egentligen då?

– Att jag tycker de ska hitta nya inkomstkällor, produkter som kan vara lämpade för damer, där sponsorerna kan använda dem. Det är ju sportiga tjejer, såna som kan göra reklam för produkterna.

”Jag blir förbannad”

Så du tycker inte att utseende är viktigare än prestation för kvinnor?

– Nej, jag menar utseendet, vem bryr sig om hur de ser ut om de spelar bra fotboll? Det har ingen betydelse i något sammanhang.

– Jag är 76 år och för gammal för att gå på sånt här egentligen. Men jag har förstått att här i England, att jag har varit för lite här för att riktigt begripa hur media här vänder saker och ting till det man vill ha, det man tror säljer.

Vad är dina känslor nu?

– Jag har varit utsatt förut och jag har även gjort uttalanden som jag får lov att stå för. Det är en sak. Men jag blir inte ledsen utan arg över att bli felciterad.

Utdrag från BBC:s intervju

Jennifer Wegerup

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!