”Delar av vägen till och från flygplatsen under vatten”

FOTBOLL

WIEN. Här är det nya orosmolnet för svenska landslaget inför VM-kvalet mot Österrike: översvämningarna.

Just nu är vägen till och från flygplatsen avstängd på grund av vattenmassorna.

Ernst Happelstadion är än så länge inte i farozonen.

Inne i centrala Wien och i Praterområdet där Ernst Happelstadion ligger har det inte märkts mycket av de stora översvämningarna som drabbat delar av södra Tyskland, Österrike, Tjeckien och Slovakien.

I Österrike har det främst varit de västra delarna som råkat värst ut när kombinationen av mycket regn och smält snövatten från alperna åter skapat stora översvämningar.

Men nu har vattenmassorna främst via Donau nått huvudstaden.

Under förmiddagen stängdes Stadionbrücke, Stadionbron längs motorvägen A4 över Donau, av sedan vattennivåerna stigit kraftigt.

Svenska ambassaden i Wien skriver nu på sin hemsida:

– Delar av vägen till och från flygplatsen nu står under vatten, liksom flera byar i hela norra, centrala och östra Österrike. Flera vägar, både mindre landsvägar men också motorvägar är avstängda.

Ambassaden  rekommenderar resenärer till de drabbade områdena att noga följa rapporteringen i media.

Enligt österrikiska vädertjänsten ska vattenmassorna sjunka undan under onsdagskvällen och torsdagen.

Får ta rejäl omväg

Svenska landslaget landar i Wien torsdag eftermiddag, och kan om vägarna är fortsatt avstängda, tvingas ta en rejäl omväg för att nå hotellet i de centrala delarna av huvudstaden.

– Byggda biflöden till Donau ska avlasta floden så att de centrala delarna av Wien inte ska drabbas av stora översvämningar, säger Alex Hofstetter, reporter på nyhetsbyrån APA till Sportbladet.

– Samtidigt är Stadionbrücke avstängd och det är bara 500 meter till Ernst Happelstadion så man vet aldrig med vattenmassorna, säger Hofstetter.

Christoph Walter, presstalesman för österrikiska fotbollförbundet, säger till Sportbladet:

– Vattennivåerna är extremt höga i Donau runt Wien och delar av staden har drabbats av översvämningarna, men stadion ska inte vara i fara. Den har aldrig tidigare drabbats, säger Walter.

ARTIKELN HANDLAR OM