Herrlandslaget i fotboll

Sverige på väg mot seger i ”tak-kriget”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Fifa till Sportbladet: Öppna taket vore svårt att förstå

Sverige är på väg att vinna en stor prestigeseger mot Irland – före avspark i VM-kvalet.

Efter en förfrågan från Sportbladet meddelar Internationella fotbollförbundet, Fifa, i dag att de inte ser någon anledning till varför taket på Friends Arena ska öppnas, som Irland med förbundskaptenen Giovanni Trapattoni krävt.

– Att öppna taket vore svårt att förstå om vi vill behålla planen i bra skick och ha normala spelförhållanden, skriver Fifa i sitt svar till Sportbladet.

Det kalla krig som rått mellan det irländska och svenska landslaget ett par dagar tycks ha fått sitt avgörande.

Sportbladet kontaktade under gårdagen Fifa för att få besked om vad som gäller, om taket på Friends Arena ska vara öppet eller stängt under fredagens VM-kval.

Någon vägledning gick nämligen inte att få i organisationens tävlingsregler.

Det svar som Sportbladet fått i dag från Fifa är dock betydligt mer tydligt.

– Det rimliga är att så långt det går säkra de bästa förutsättningarna för att spela fotboll för båda lagen såväl som att erbjuda säkra och bra förhållanden till publiken och de som jobbar med arrangemanget, skriver Fifa i sitt svar.

I måndags sa Irlands italienske förbundskapten vid en pressträff i Dublin om taket på Friends Arena:

– När taket är stängt sluts ljudet in och det blir ett eko. Det blir för högljutt. När jag var i Tyskland var det aldrig bra för oss som bortalag på grund av publiken.

”Bara kallt för åskådarna”

Men det kan ju vara tio minusgrader ute.

– Men det är inte kallt. Det viktigaste är att planen klarar sig. Det är kallt, men bara för åskådarna, säger Trapattoni.

Enligt vad Sportbladet erfar har takfrågan tagits upp med Fifa av högsta ledningen inom Svenska fotbollförbundet eftersom man ansett det som orimligt att inte kunna ge besked eller vägledning till 50 000 åskådare mer än på matchdagen om under vilka förutsättningar matchen ska spelas.

”Att öppna taket skulle vara farligt”

Dessutom har det irländska fotbollförbundet inte svarat på officiella förfrågningar om deras inställning i frågan som skickats från Svenska fotbollförbundet så sent som i förra veckan.

– För tillfället är taket stängt och väderförhållandena är mycket ogynsamma med snöfall och extrema temperaturer. Väderprognosen inför matchen visar inte på någon drastisk förbättring i det avseendet.

– Att öppna taket skulle vara för farligt (taket är täckt med is och snö) och det vore ologiskt att förstå om vi vill behålla planen i gott skicka och normala spelförhållanden.

– När detta skrivs kan vi inte se hur (och varför) vi ens kunde tänka oss att öppna taket, men det slutliga beslutet kommer tas när vår matchdelegat är på plats, skriver Fifa i meddelandet till Sportbladet.

Svenska fotbollförbundets landslagschef Lasse Richt är kortfattad när han får höra om beskedet från Fifa:

– Det är väldigt bra att sunt förnuft råder, säger Richt till Sportbladet.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll