Avskedet till Råsunda lockar – och i helgen får fansen gräsmatta

avKristopher Karlsson

"Man kanske ska plantera det i en kruka där hemma"

Foto: Bildbyrån

Vid lunchtid i dag hade nästan 23 000 biljetter sålts till AIK:s match mot Napoli i Europa League på torsdag.

Matchen spelas på Råsunda och blir den sista på nationalarenan som går i graven.

– Helt klart kommer det att bli fullsatt, säger Black Armys ordförande Daniel Wilhelmsson.

Den imponerade biljettförsäljningen går att jämföra med publiksiffrorna på AIK:s tidigare två matcher i gruppspelet av Europa League. Mot Dnipro Dnipropetrovsk var 10 091 på plats, och mot PSV 12 360.

Från Black Armys håll räknar man med fullsatt vid avskedsmatchen.

– Det är lite andra regler i Europa, runt 28 000 är fullsatt. Men helt klart kommer det att bli fullsatt. Man bör inte stanna hemma om man vill vara med på sista matchen någonsin. Det finns ingenting efter detta, säger Daniel Wilhelmsson, ordförande för Black Army.

Från AIK:s håll är man dock lite mer försiktiga när det gäller publiksiffran.

– Vi siktar på över 25 000. Det vore kul att komma upp över det. Italienarna har ju sin klacksida, dom har sålt 600-700 biljetter så vi får se hur många som kommer, säger Lars Pettersson, arrangemangsansvarig hos klubben.

"Kanske tar med mig folkölspumpen"

På söndag håller även klubben öppet mellan klockan 14 och 17 på Råsunda och supportrar har möjlighet att få plocka på sig bland annat bitar av gräsmattan och stolar.

– Jag har funderat på det där. Om man kanske kan plantera det i en kruka hemma, med en flagga på. Eller rama in en bit av nätet. Personligen har jag svårt att förvara en stor skylt eller en stolsrad. Men något litet blir det i alla fall. Jag kanske tar med mig folkölspumpen, säger Daniel Wilhelmsson.

Hur mycket kommer du att sakna Råsunda?

– Den har ju stått där så länge man kan minnas. Den är äldre än många mor- och farföräldrar. Det kommer kännas tungt. Vi får hoppas att AIK kan vinna så att det blir lite glädje. Men det kommer att vara vemod när det inte blir något mer, säger Daniel Wilhelmsson.

Söndagens arrangemang kommer att skötas av en arbetsgrupp bestående av folk från svenska fotbollförbundet och AIK. Lars Pettersson har svårt med förväntningarna.

Hur kommer det att fungera?

– Haha, vi har ju ingen tidigare erfarenhet av sådant här. Men man har fått skicka in önskemål på vad man vill ha och så ska vi försöka samordna det.

Från och med nästa säsong spelar AIK på Friends Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM