U21-landslaget i fotboll

Spricka skakar U21-landslaget – vill byta ut kaptenen

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Två matcher från EM – då får Ericson hård kritik

Håkan Ericson.

Foto: BILDBYRÅN

Två matcher från U21-EM.

Då skakas svenska U21-landslaget av en intern spricka.

Hälften av 24 tillfrågade spelare riktar i Fotbollskanalens enkät kritik mot förbundskapten Håkan Ericson.

Det svenska U21-landslaget ska spela playoff mot Italien om en plats i U21-EM i Israel nästa sommar. Samtidigt pyr ett missnöje inom truppen mot förbundskapten Håkan Ericson.

I en enkät som Fotbollskanalen genomfört är hälften av de 24 tillfrågade spelarna kritiska mot Ericson, fem är positiva, fem är neutrala och två väljer att inte uttala sig.

”Inte varit en fotbollsspelare”

– Han byter så många spelare och det är konstiga uttagningar. Det har blivit en irritation. Spelarna som blir petade får konstiga motiveringar i stället för att han är ärlig och säger rakt ut att spelaren är sämre än någon annan, säger en av landslagets spelare.

Fotbollskanalen har ringt runt bland de 28 spelare som varit en del av truppen 2012 och bilden av ett utbrett missnöje med ledarskapet är tydlig.
– Det märks att han lärt sig allt bakom skolbänken och att han inte har varit fotbollsspelare. Han kan rita med en penna men det är inte mycket utanför ramarna. Kontinuitet är inte hans starka sida. Väldigt konstig behandling av Johan Larsson, Samuel Armenteros och Mattias Johansson, säger en spelare som varit med regelbundet.
– Hans förtroende bland spelarna är inte så bra. Hans motiveringar till spelare som inte kommer med är anmärkningsvärda. Det är inte jätteoväntat att förtroendet för Håkan är dåligt, det har varit mycket snack om det här, säger en annan spelare.

Föredrar Söderberg

Enligt sajten finns fler grunder till kritiken, däribland Ericsons fotbollsfilosofi, hans kommunikation med spelarna, uttagningar, en påstådd favorisering och hans fotbollsteorier.

Enligt Fotbollskanalen skulle flera av spelarna föredra att assisterande förbundskapten Tommy Söderberg ersätter Håkan Ericson på posten.

Förbundskaptenen själv säger sig vara överraskad av enkätsvaren.

– Vi hade en stor utvärdering av 2011 och då fanns det en sak som var kritisk och det var att vi ibland kom hem sent från förmiddagsträningen så att vilan inte blev så bra som möjligt.  Vi har justerat synpunkterna som fanns. Jag har nog aldrig varit med om en sådan positiv utvärdering som det var. Därför blir jag väldigt överraskad, säger Ericson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U21-landslaget i fotboll