Tingsrätten anstränger sig för att fria Elfsborg-spelaren

Inte ens 27 nystartade spelkonton räckte för att fälla Elfsborgspelaren för mutbrott.

Malmö tingsrätt har ansträngt sig för att åstadkomma en friande dom.

Den fotbollsintresserade känner efter all uppståndelse i pressen sannolikt till bakgrunden till dagens dom.

I en allsvensk match för ett par år sedan sparkade en spelare i Elfsborg ner en motståndare bakifrån. Domaren blåste frispark, varefter spelaren missnöjt slängde bort bollen och blev varnad.

Att bära sig åt på det sättet är som att be om ett gult kort. Beteendet kan för en oinvigd framstå som egendomligt, men alla som tittar på fotboll vet att dessa idrottare inte nödvändigtvis är intellektuella giganter och att vissa av dem stundom uppför sig apart.

En alldaglig situation i en alldaglig match framstod dock i ett annat ljus då det visade sig att två män bettat hårt på att just denne spelare skulle dra på sig ett kort i just denna match.

Och inte nog med det. Duon öppnade inte mindre än 27 nya konton för att spela på denna incident.

Ett rimligt resonemang

De var så sugna att de bad andra att öppna konton, så att de skulle kunna satsa mer pengar än vad reglerna tillät att de fick göra från sina egna konton.

Och bara några dagar efter matchen överförde en av storspelarna 300 000 kronor till idrottaren. Ett lån som skulle betalas tillbaka inom fyra månader med 400 000.

Knappt ens procenterskan som Raskolnikov mördade i Dostojevskis roman Brott och straff ägnade sig åt ocker på den nivån.

Fotbollsspelaren har dock sagt att han bara förmedlade lånet till en annan person. Tingsrätten utesluter inte han talar sanning.

Dessutom har domaren i matchen vittnat och sagt att det inte var någonting ovanligt med det gula kortet.

Sammantaget hittar tingsrätten tillräckligt rimliga tvivel och friar idrottaren från tagande av muta och spelfusk.

Visst. Om nu inte lånet var till honom framstår det som oklart varför han skulle gynna långivarna med att medvetet ta en varning.

Men det krävs kreativitet för att komma fram till att de 300 000 kronorna möjligen var tänkta för någon annan.

Hoppas domen överklagas

Det är långivarna och fotbollsspelaren som har undertecknat skuldebrevet. Och de två spelhajarna har berättat i förhör att de snabbt förstod att påståendena om att någon annan skulle ha pengarna bara var snack.

Idrottaren hade dessutom all anledning att ta ett lån. Trots höga inkomster var han för det mesta pank på grund av eget spelmissbruk.

Att höra de två för givande av muta åtalade männens berättelser om hur de kände på sig att idrottaren skulle dra på sig en varning i matchen saknar inte underhållningsvärde.

Inte ens sierskan Saida, salig i åminnelse, skulle lyckas med den förutsägelsen.

Männen har för övrigt inte bara startat 27 nya konton för det gula kortets skull. Andra delar av domen visar att i varje fall en av dem är begiven på spelfusk.

Han döms för matchfixning i samband med sex matcher i division tre. Pikant nog var ett av spelen en kombination av en av dessa och gult i Elfsborgs-matchen.

Jag hoppas att åklagarna Staffan Edlund och Johan Lindmark överklagar domen.

Malmö tingsrätt har nämligen lagt bevisribban anmärkningsvärt högt.

Följ ämnen i artikeln