Allsvenskan i fotboll

Omdiskuterade mål i Göteborgsderbyt

Av: 

Filip Lindfors

Petra Thorén

Robert Laul

FOTBOLL

STOCKHOLM-GÖTEBORG. Häcken gick mot sin första seger för säsongen när IFK Göteborg fick en straff och kvitterade på tilläggstid.

– För mig är det ett jävla skämt, säger målvakten Pontus Dahlberg om straffen.

– Jag har Jona vid min sida, jag känner att han rör mitt ben, menar Kolbeinn Sigthorsson.

Häckens målvakt Pontus Dahlberg hade fullt upp i Göteborgsderbyt mot IFK Göteborg . IFK Göteborg kopplade med ett lågt förssvarsagerande och omställningsspel greppet om matchen och skapade flera chanser i den första halvleken.

Inledningsvis var det en duell mellan Tobias Sana och Dahlberg när Sana kom till avslut efter avslut men där Dahlberg stod för flera vassa räddningar. Göteborg hade övertaget i den första halvleken men kunde inte få hål på Pontus Dahlberg.

Mål efter omdiskuterad hörna

I den 55:e matchminuten fick Häcken hörna efter att Leo Bengtsson först dribblat bort Hosam Aiesh på Häckens vänsterkant och sen tagit sig ner mot kortlinjen där han slog en boll på Göteborgs Jesper Tolinsson. Men på reprisbilderna gick det att se att bollen var utanför linjen innan den tog på Tolinsson och således borde det blivit inspark för Göteborg.

– Det var ingen hörna, det vet både Andreas (Ekberg, domaren ) och jag. Jag hoppade över bollen och sen gjorde de en bedömning som helt enkelt var fel, säger Simon Thern som kom in framför Leo Bengtsson.

På den efterföljande hörnan gjorde sedan Godswill Ekpolo 1–0 för Häcken genom en klack inne i straffområdet. Målet var försvararens andra allsvenska mål i karriären.

Straff i 94:e (!) minuten

Hemmalaget försökte efter målet att kvittera och en taktiskt förändring mot Häckens allt lägre försvarsspel gav utdelning.

I den 94:e minuten hamnade Joona Toivio och Kolbein Sigthorsson i en duell Häckens straffområde och Göteborg tilldelas en straff. Då klev Tobias Sana fram för att än en gång möta Pontus Dahlberg som storspelat matchen igenom.

Tobias Sana gjorde inga misstag:

– Jag gillade läget. Jag vet att han är en fantastisk målvakt men in mitt huvud handlar det om att han ska göra en otroligt räddning. Jag har ett knep, jag kan inte säga vad det är. Men det är bara att gå fram och trycka dit den, säger Sana.

Diskussionen efteråt handlade dock mest om straffen. Var detta domslutet rätt eller fel?

Pontus Dahlberg var säker på sin uppfattning:

– Jag tror alla som kan någon form av fotboll tycker att vi blir bortdömda. Det är inte ens situation. För mig är det ett jävla skämt, säger han.

Backen Jona Toivio sa till Discovery att ”det var en billig straff” och utvecklade resonemanget efteråt.

– Han (domaren) kan omöjligen vara hundra procent säker på att det är straff där, men så kan det vara ibland.

Du har armen på honom, trycker du ner honom?
– Nej, om jag gör något med armen så håller jag upp honom. Nä, det ska inte vara straff.

Kolbeinn Sigthorsson, som blev fälld, var inte hundra procent säker.

– Jag har Jona vid min sida, jag känner att han rör mitt ben. Men jag måste se situationen igen, jag har bara sett en repris. Det såg inte ut som att det var en straff, men det var kontakt och om man  har kontakt i straffområdet kan det alltid bli straff, säger han och konstaterar:

– Jag får aldrig straff i sådana här lägen så jag tycker att jag förtjänar att få det. I samma ögonblick som en motståndare rör mina ben är skottläget borta.

Häckens tränare Andreas Alm konstaterade efter matchen att med bara två poäng får fokus från guldstrid ändras till en kamp i botten.

– Faktum är att har du två poäng av 15 tar det väldigt lång tid innan du hamnar i någon annan region än bottenstriden, säger Alm.

Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea

Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal

Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Laul: Han kommer inte få ett jobb igen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

BK Häcken

Tobias Sana

Pontus Dahlberg

Fotboll