TV4 svarar på kritiken: ”Önskar vi agerat snabbare”

Kritiken mot TV4 när man valde att visa ”Halv åtta hos mig” efter att Christian Eriksen sjunkit ihop livlös på fotbollsplanen har inte varit nådig.

Nu svarar kanalen.

– Vi valde att återuppta EM-studion när vi hade information som var trovärdig. Det var en extremt allvarlig situation och jag har förståelse för att tittare vill ha info, men vi valde att inte prata i ovisshet, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More.

Tittarna som följde Danmark-Finland i TV4 tvingades se den obehagliga situationen med Eriksen på nära håll.

Sändningen låg länge kvar med närbilder på Eriksen och läkarna som kämpade att få liv i dansken.

I ett mejl till Sportbladet beklagar Westberg de obehagliga bilderna.

– Vi blev lika illa berörda som alla andra, vi har tydliga riktlinjer hur vi ska hantera känsliga situationer, som är att inte ligga på närbilder. Matchproduktionen är internationell dvs vi styr inte över bildproduktionen och vi bröt den själva och la ut en helbild på arenan så fort vi insåg allvaret. Vi önskar att vi skulle agerat snabbare givet vad som hände.

Att kanalen valde att bryta sändningen istället för att hålla tittarna uppdaterade om Eriksens tillstånd menar Westberg var ett noga övervägt beslut.

– Givet den otroligt obehagliga och allvarliga situationen som uppstod valde vi att avvakta med EM studion då vi inte hade någon information om Eriksens tillstånd. Vi ville inte sitta med våra fotbollsexperter och spekulera kring om han levde eller inte, det cirkulerades många rykten snabbt som andra medier fick dementera senare. Vi uppdaterade genom Nyheterna och sedan sportnyheterna samt på Fotbollskanalen. 

”Alternativet inte självklart”

Westberg säger vidare att TV4 är självkritiska till agerandet men att huruvida det var rätt eller fel är upp till var och en att avgöra.

– Jag förstår att annan programmering kändes konstigt men alternativet är inte självklart. Kanske skulle vi legat på en bild på stadion och bara uppdaterat läget, nu valde vi att avvakta en kortare period.

– I min värld är bra journalistik inte att spekulera kring en människa som strävade mellan liv och död utan förmedla sakliga uppgifter, men som sagt vi kunde ha hanterat situationen bättre med mer uppdateringar grafiskt samt som sagt med kortare uppdatering under de ca 40 minuterna som vi inte sände.

Läs mer om Christian Eriksen

Christian Eriksen kollapsade på planen
Blixtbeslutet räddade Christian Eriksens liv
Nya uppgifter om Eriksen: ”Jag mår fint”
Simon Kjaer hyllas efter fina bilderna – tröstade Eriksens fru
Lagkamraten bryter tystnaden – berättar om skräcken
Leifby: Eländig uselt, TV4

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.