”Ett trauma som jag lever med dagligen”

Adelisa Grabus karriär har vänt – från skadehelvete till succé

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Adelisa Grabus har fått karriären söndersliten av skador och ett trauma i våras förändrade hennes sätt att se på livet.

Med det i bagaget har hon klivit in och blivit AIK:s och hela elitettans nya måldrottning med överlägsna 18 mål på 17 matcher.

– Jag tror att folk blir chockade när de hör att jag har haft en sådan skadehistorik, säger Grabus.

Adelisa Grabus har spelat i elitettan och damallsvenskan med Kif Örebro under flera år och i högsta ligan med Växjö i fjol.

Men hon har aldrig varit i närheten av att göra så många mål som i år och aldrig tidigare spelat så här många matcher under någon säsong i de två högsta ligorna.

– Lite tragiskt men ja så är det. Min karriär började med diskbråck första året i allsvenskan och sen följde två korsbandsskador, en i varje knä. Varje säsong är det skador som har förstört. Att jag spelat så här många matcher utan skador är otroligt, så kul, säger Grabus.

Adelisa Grabus.
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet
Adelisa Grabus.

AIK lyckades förädla anfallaren Therese Simonsson, som delade priset som årets genombrott i ligan i fjol, och nu ser historien ut att upprepa sig kring Adelisa Grabus vars senaste skadecomeback var för ett år sedan. Mellan de båda korsbandsskadorna hann hon bara spela ett halvår.

– Jag har ju inte spelat regelbundet så jag är inte direkt förvånad över att jag kan göra mål. Jag är en snabb spelare som gör mål, en måltjuv typ. Vårt spelsätt passar mig väldigt bra och tränarna har sett mina kvaliteter och utvecklat mig, säger hon.

Finns det en oro i bakhuvudet kring att du ska skada dig igen?

– Ja, det tror jag alltid att det kommer göra. Jag tar en match i taget och tänker att i dag kommer inget att hända. Sedan stärks man av alla situationer man klarar, då det kunde ha hänt något.

En annan händelse, en bit ifrån fotbollsplanen, i slutet av våren kunde ha slutat illa på riktigt. Adelisa Grabus hittade sin pojkvän Simon Gefvert, som spelar i Sirius, blå i ansiktet och avsvimmad i hemmet efter en andningsövning. Hon larmade 112 och gjorde HLR på pojkvännen tills ambulansen var på plats och händelsen som slutade väl har satt spår.

– Det var hemskt. Jag trodde att han var död. Det var ett trauma som jag lever med dagligen och det är väl stunder som man mår sämre.

Hur har det påverkat dig?

– Jag tar inte saker för givet på samma sätt och har fått ett annat perspektiv på livet. Jag uppskattar varje träning, varje match och alla runtomkring mig väldigt mycket. Sen önskar jag såklart att det inte inträffat. Men allt gick bra som tur var och vi är båda glada och spelar fotboll.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE

Ett sista minuten-beslut

Gefvert gjorde precis allsvensk debut efter den otäcka kollapsen och har varit en av de i Adelisa Grabus närhet som har fungerat som stöd i en tid då hon behövt det.

– Han har haft mer tid nu att hjälpa till och stötta. Och fotbollen är min frizon, där tänker jag inte på någonting. Så det lämnar jag hemma.

I elitettan har AIK gått på knock i tabellen med 16 av 17 segrar. Grabus har i sin tur krossat motståndet i skytteligan så här långt med sina 18 fullträffar, varav tre på straff, på 17 matcher. Hammarbys Emma Jansson är tvåa på tolv.

– Jag skrev i min dagbok att jag ville vara en spelare som laget behöver. Nu i efterhand känns det jättebra att jag är där och levererat över mina förväntningar, säger Grabus.

Men att det blev Solnalaget för den pånyttfödda måltjuven i år var verkligen ett sista minuten-beslut.

Grabus var muntligen överens med en annan klubb när hon kontaktades av AIK:s sportchef Anne Mäkinen och kände att förutsättningarna som föreningen kunde erbjuda inte gick att bortse från.

Hon beskriver beslutet som givet och med facit i hand är hon mer än nöjd över valet, även om hon var rätt chockad till en början.

– Mitt första intryck var: ”var har jag hamnat?” och hela första månaden var jag bara: ”det här går inte. Vem ska jag prata med?”. Jag är inte van att vara äldst i laget och det är jag inte nu heller men bland de äldre. Men jag tycker att de unga från AIK-akademin gjort det fantastiskt bra, man kan inte tro att de är 18–19. Nu känner jag mig lika gammal, jag är ung i sinnet...

Foto: PONTUS ORRE

Adelisa Grabus berättar att årets säsong fungerat som en revansch för egen del, men inte minst hoppas hon kunna vara en förebild för andra spelare som dragits med tunga skador.

– Det har varit väldigt viktigt för mig att visa mig själv och andra att man kan komma tillbaka, att det inte är omöjligt. Jag tycker att jag har kommit tillbaka i bra form och jag är väldigt stolt över det.

AIK har med nio matcher kvar, och ett kommande derbyt mot Hammarby i helgen, nio poäng ner till just Bajen på andra plats och hela elva poäng ner till trean Morön som förlorade senast. En återkomst i damallsvenskan känns allt närmare för klubben.

– En förstaplats blir det. Gör alla sitt jobb så spelar vi i allsvenskan nästa år.

Och hur många mål gör du?

– Min målsättning har varit att göra 25. Jag hoppas jag håller den.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN