Allsvenskan i fotboll

Blåvitts krisdrag – fansens stöd

Av: 

Malin Wahlberg

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. August Erlingmark är i covidkarantän och Pontus Wernblooms start är osäker.

Men IFK Göteborg upprepade succékonceptet och släppte in fansen på träningen inför bottenrysaren mot Helsingborg.

– Det betyder massvis, säger Sebastian Eriksson.

I går meddelade IFK Göteborg att Patrik Karlsson Lagemyr blir borta i ett år efter att ha åkt på en allvarlig skada som krävt operation.

Under lördagen kom fler smällar för den krisande storklubben.

August Erlingmark missar söndagens viktiga match mot Helsingborg. Mittfältaren har satts i karantän efter att en närstående testats positivt för covid-19.

– Det är riktigt tråkigt att missa matchen men samtidigt är det viktigt att följa de riktlinjer och rekommendationer som finns. Jag kommer att stötta laget där jag är och förhoppningsvis är jag tillbaka snart igen, säger Erlingmark till klubbens hemsida.

Blåvitt möter Helsingborg på bortaplan i morgon och är i stort behov av tre poäng för att inte riskera att trilla ner på nedflyttningsplats.

Vid lördagens avslutande träning, inför ett 100-tal supportrar, saknades även nyckelspelaren Pontus Wernbloom.

– Pontus har inte tränat i dag. Vi har valt att ta det försiktigt med honom. Vi avvaktar den här dagen så får vi se hur vi gör. Han har lite känningar. Vi vet att 24 timmar kan betyda jättemycket i det här läget, säger Roland Nilsson.

Fyra definitivt borta

Utöver Patrik Karlsson Lagemyr och August Erlingmark missar även mittbacken André Calisir (avstängd) och vänsterbacken Yahya Kalley (skadad) bottenrysaren mot HIF.

– Det är inte den här situationen man vill ha. Samtidigt kan vi inte ändra på någonting. Vi får jobba med det vi har och vi vet var vi är i tabellen. Killarna gör det väldigt bra och håller humöret uppe hela tiden, säger tränaren Roland Nilsson.

Med på träningen var dock tidigare skadade Sebastian Eriksson och tidigare covidsjuke Mattias Bjärsmyr.

IFK Göteborg har de senaste åren hållit allt fler träningar bakom stängda dörrar. Under 2020 har dessutom coronapandemin medverkat till att tidigare öppna IFK Göteborg inte välkomnat fansen till Kamratgården i samma utsträckning.

Succékonceptet?

Vid ett par tillfällen har IFK Göteborgs supportar visat sitt stöd till spelarna: inför finalen i Svenska Cupen mot Malmö FF på vägen mot Gamla Ullevi och vid sista träningen inför bortamötet med Varberg tidigare i höstas.

Resultat vid båda tillfällen: segrar.

Under lördagen släpptes både åskådare och media in och kunde följa de avslutande 30 minuterna av träningen.

– Vi fick stöd inför cupfinalen också och det gav positivt resultat, säger Tobias Sana.

Hur viktigt är det att ha stängda träningar kontra att kunna ha fansen här?

– Jag är ju inte tränare, men jag tycker det är skönt att ha fansen här. Sedan får man respektera coronasituationen. Men för min del kan vi ha öppet 24/7. Jag tycker det är positivt när folk kommer hit och ser vilket jobb vi lägger ner. Vi gör det här tillsammans med fansen, säger Sana.

Sebastian Eriksson

– Det betyder massvis för oss. Det är ju faktiskt konstigt att se människor här. Det ger mycket att få lite värme inför matchen mot Helsingborg. Matchen är otroligt viktig och vi uppskattar att folk är här och stöttar oss.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Wagner: Hålen är katastrofalt stora för IFK Göteborg

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

August Erlingmark

Pontus Wernbloom