OBOS Damallsvenskan i fotboll

10 snabba frågor med stjärnan i KDFF: Therese Åsland

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Kristianstadstjärnan Therese Sessy Åsland ogillar orättvisa.

Men hon ser också problem med att försöka implementera videostödd ”rättvisa” i damallsvenskan.

– I Premier League har det ju gått åt helvete, säger den norska mittfältaren om VAR.

Se damallsvenskan 2021 på Sportbladet Play

Snart premiär. Hur känns det?

– Känns jättebra. Bara att få börja i april är väldigt bra. Förra året blev det en väldigt lång preseason och jag önskar inte det inte igen. Så jag är tacksam att vi får börja som vanligt.

Var de de längsta månaderna du haft i din fotbollskarriär? Denna väntan på seriestart.

– Ja, det kändes. Jag tror också att tränarna och runtomkring var osäkra på hur man skulle lägga upp det. För man inte kan träna hårt i sex månader heller. Men vi träffade rätt på planen förra året ändå. Nu har alla fått samma förutsättningar att kunna tävla in mot säsongen. Vi kommer bli bättre och bättre under året också.

Champions League i höst också.

– Haha, jag tar en grej i taget. Först damallsvenskan och säsongen in mot sommaren så får man tänka på Champions League när Champions League kommer.

Therese Åsland

Foto: Bildbyrån

Vad talar för att Kristianstad kommer vara ännu bättre i år?

– Jag tror vi kommer bli bättre genom att bygga vidare på det förra året. Vi har behållit många goa spelare. Fått in nytt, friskt folk i truppen som har kvaliteter vi saknat. Vi har en jättebra trupp och vi kommer kliva högt upp i tabellen även i år.

Sveindis Jonsdottir, hur bra är hon?

– Hon har en snabbhet som är extrem. En jättetalang precis som folk beskriver henne som. Och hon vill lära sig. Det tycker jag är bra. Hon försöker få så mycket information som möjligt för att bli bättre och har kvaliteter som kommer straffa många lag i år.

”Beta” då? Vad har hon betytt för dig?

– Hon är…. En fantastisk tränare och en jättebra person utanför också. Hon är chefen. Hon sätter krav. Men samtidigt alltid någon man kan prata med om man behöver det. Väldigt nöjd med henne.

Hon ställer ju ganska höga krav på just dig med...

– Ja, haha.

Händer det att ni blir oense på grund av det?

– Det händer väl emellanåt. Men den dagen hon inte sätter krav på mig är något fel. Jag tycker bara det är bra att hon sätter höga förväntningar så ska jag göra så gott jag kan att infria dem.

När var senast du blev riktigt förbannad på henne?

– Nej, inte i år i alla fall, haha! Jag kan bli arg på henne på träning när hon ska vara domare på träning och inte låter mig fortsätta med bollen eller liknande... Men annars inte så arg på henne ännu i år.

Blir du mer arg på domaren under träning än på domaren under match?

– Nej, nej, nej! Jag blir ännu mer arg på domarna i match. Men då är det med massa adrenalin och att man vill vinna. Jag gillar inte orättvisa, och det är fotboll i bland.

Apropå orättvisa. Vad tycker du om VAR?

– Hmm. När jag var med i VM där det fanns så var det många situationer som blev rätt i efterhand. Samtidigt är ju lite av fotbollens charm att det ibland går din väg och att du ibland har otur. Och i Premier League har det ju gått åt helvete… Så det vill jag heller inte ha. Men jag förstår att domarna har en jättestor uppgift när de går ut på planen med två motståndare. Vissa av straffarna och korten i VM hade aldrig kommit om det inte vore för VAR. För det går för snabbt. Det är inte lätt att hela tiden stå rätt för att döma rätt varje gång.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Men det låter som att du inte vill ha det till damallsvenskan?

– Då skulle vi ha ett riktigt bra system. Det ska inte vara något ”prövekaninsupplägg”. Utan då ska det vara riktigt bra och genomarbetat för att jag ska gilla det.

Hur mycket tänker du på en flytt till de större ligorna i Europa?

– Jag har ju många kompisar som spelar i de stora ligorna och jag följer med vad som händer. Men jag skyndar långsamt, tar min tid, och trivs väldigt bra här. Har mer att visa här.

Men om du får skynda långsamt lite snabbare, något särskilt land som lockar?

– Jag har inte tänkt så långt. Jag försöker vara här och nu. Om man drömmer för långt och tänker hit och dit blir det bara fel. Så man måste vara i nuet.

Känner du större press inför 2021 efter din succé 2020?

– Jag hade press på mig själv innan förra året också. Pressen jag får utifrån är en sak, men det värsta är din egen press. Dina egna krav. Till exempel Rosengårdsmatchen i svenska cupen. Alla tyckte det var bra att jag gjorde två mål. Men jag tyckte att jag borde avgjort matchen på min sista chans. Man är aldrig nöjd.

På tal om något helt annat. Tankar om årets skid-VM?

– Jag hejar ju på Norge. Det gör jag. Så jag var ju jätteglad för dem. Men jag trodde ju det skulle bli större fajt med Sverige. Sen tyckte jag synd om stafettjejerna som hamnade så långt efter... Vi har en snapchatgrupp i laget där jag skickade ”var är sverige?”. Och då var de ju inte ens i bild, haha.

Se damallsvenskan 2021 på Sportbladet Play

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenskan 2021 · Spelschema · Tv-sändningar · Allt du behöver veta

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kristianstads DFF

Fotboll