Musovic efter debuten: ”Vill alltid vara bäst”

Zecira Musovic har bytt Sverige mot England, och Rosengård mot Chelsea.

I helgen fick hon äntligen göra sin debut – och höll nollan.

– Jag önskar den 10-åriga tjejen dessa förutsättningar, säger hon om sin första tid i storklubben.

– Jag är väldigt glad över hennes debut. Jag tycker att hon visade alla hennes kvaliteter och varför vi värvade henne, sa Chelseas stortränare Emma Hayes till football.london i söndags.

Detta efter att den svenske landslagsmålvakten Zecira Musovic fått göra sina första minuter mellan stolparna i helgens ligamatch mot West Ham.

– Det är väldigt kul att höra att tränaren gillar en. Det är en viktig del i min utveckling. Det jag har upplevt av henne är väldigt bra, och jag är jävligt glad över att ha henne, säger Musovic.

Hon lyckades med bedriften att hålla nollan i sin första start.

– Det kändes väldigt bra. Vi gjorde en bra defensiv insats i en tuff match. Skönt också att få igång samarbetet med försvaret, eftersom vi inte spelat så mycket ihop. Det är alltid speciellt med debuter, och det är en väldig ära att få spela för ett av världens största klubblag, säger Musovic.

”Får öva på det...”

Musovic anslöt till klubben i januari, och har sedan dess snällt fått vänta på sin chans. Under sin första tid i en rigorös lockdown.

Mycket är nytt. Under sin tid i Rosengård var hon ohotad etta i en trygg hemmiljö.

Hur har omställningen varit för dig?

– Jag har hela tiden förstått utmaningen. Chelsea hade redan två landslagsmålvakter, och vi har en bra konkurrenssituation. Så länge det sker på lika villkor är det perfekt för mig. Det har gjort mitt fokus tydligt. Steg ett var att anpassa mig, och steg två var att spela match. Nu har jag gjort båda, säger Musovic, och tillägger:

– Men jag siktar alltid högt. Man får ha stor respekt för situationen, men jag vill spela och jag vill alltid vara bäst.

För att vara bäst bland Chelseas målvakter ska det mycket till. Detta tack vare Ann-Katrin Berger.

Mot Atletico Madrid i det första mötet av Champions Leagues åttondelsfinal räddade tyskan dubbla straffar.

– Hon är straffspecialist, så jag får studera och lära mig av henne. Jag får öva för att bli bättre än henne på just det.., säger Musovic.

Insatsen ledde till en stabil 2–0-vinst och ett gynnsamt läge inför returen på onsdag.

– Jag ser framemot matchen. Att vi lyckades vinna med en man mindre så länge visar på en otrolig lagmoral. Det få lag i världen som klarar av det. Det ska bli kul att se vad vi kan göra med elva spelare. Det kan bära hur långt som helst, säger Musovic.

”Vill göra så många matcher som möjligt”

Då har hon chansen att spela ur landslagskompisen, och konkurrenten, Hedvig Lindahl som vaktar målet i Atletico.

Det råder benhård konkurrens om förstaspaden i det svenska landslaget inför sommarens OS.

Hur mycket sporrar det?

– Det är en morot med OS, såklart. Alla mästerskap är unika och speciella. Det är alltid härligt att vara med landslaget. Vi har kul ihop och vi presterar ihop. Såklart vill man göra så många matcher som möjligt i landslaget under sin karriär, och jag är i helt rätt miljö just nu för att komma dit, säger Musovic.

Hon trivs med det nya proffslivet. I februari, innan hon fått debutera, gillade hon dock en tweet som hade hade kunnat fultolkas på annat sätt.

”Jag undrades när Zecira Musovic ska få sin Chelsea-debut”, löd denna tweet till en bild av målvakten med en tveksam min, från fankontot ”Chelsea Home”.

– (Skratt). Det kommer jag inte ihåg. Chelsea har en otrolig följarskara som jag verkligen uppskattar. Det var ingenting mot klubben, utan jag vill bara visa kärlek till fansen. Jag är precis där jag vill vara, säger Musovic.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.