”Svennis”: Jag är väldigt självsäker

FOTBOLL

ÉVIAN-LES-BAINS. Bra spelare, men ett halvdant lag. Fint spel stundtals, men en besvikelse till resultat.

Med mindre än två veckor kvar till VM har Elfenbenskusten fortfarande samma problem.

– Det är upp till mig att sätta ihop det till en fungerande enhet, säger ”Svennis”.

Foto: Didier Drogba gjorde mål och Elfenbenskusten ledde med två mål – men sista kvarten raserades spelet totalt.

Under sin tid som engelsk förbundskapten var det populärt att göra parodi på Sven-Göran Erikssons matchanalyser.

Det hette att han alltid sa samma sak på sin stappliga engelska; att första halvleken varit bra, medan andra halvleken varit mindra bra.

Igår satt han så där efter sin första match som tränare för Elfenbenskusten, och inledde sin presskonferens med att säga...

– ...well, jag tyckte att vi gjorde det väldigt bra i första halvlek och i början av andra halvlek. Sedan var vi inte så bra.

Segern var klar

Summeringen må ha varit bekant, men den var i alla fall korrekt. Svennis elefanter ägde länge träningsmatchen mot ett reservbetonat Paraguay.

Superstjärnan Didier Drogba satte en frispark via en styrning i muren, och mittbacksinhopparen Sol Bamba styrde in ett inlägg.

2–0 med en kvart kvar. Allt borde varit stängt och ihoppackad, men så blev det inte.

Under matchens sista sjättedel rasade Elfenbenskusten ihop totalt. Först reducerade Lucas Barrios, och därefter kvitterade Aureliano Torres. Däremellan hade Paraguay kunnat göra ytterligare ett par mål.

– Vi förlorade organisationen. Spelarna försökte springa med bollen och avsluta själva, och vi tappade bollen så att Paraguay kunde kontra. Och gör man det för många gånger så släpper man in mål.

Fick du de svar du ville ha från matchen?

– Delvis. Under en timme fick jag väldigt bra svar: att vi kan spela organiserad fotboll. Det är väldigt, väldigt viktigt. Det var vad jag bad om. Jag sa till spelarna: ”Okej, jag vill se ett lag som spelar för varandra och arbetar som en enhet”. För att vara första matchen var det okej.

”Måste spela bättre”

Räcker det i VM?

– Nej, vi måste spela bättre, givetvis, men vi kommer att spela bättre. Vi har bara arbetat ihop i en vecka.

Hinner du få ihop det?

– Utifrån det jag sett på träning och det jag såg under första timmen av den här matchen så är jag väldigt självsäker. Vi har en bra chans i Sydafrika, tror jag.

ARTIKELN HANDLAR OM