VECKANS ELVA 7/5

FOTBOLL

Helsingborg ryckte i toppen, årets bästa match slutade 2–2 mellan Elfsborg och Malmö FF och IFK Göteborg reste sig ur gyttjan.

Veckans lag ställer nu upp med en 4–1–4–1-formation.

Här är spelarna som var allra bäst i allsvenskan under veckan som gick.

Målvakt:

Mattias Hugosson, Gefle. 11 matcher/12 insläppta

Motade nio skott, höll nollan och regerade i luftrummet över Hisingen när Gefle bortaslog Häcken med 2–0.

Backar:

Adam Johansson, IFK Göteborg. 8 matcher/0 mål

Bästa insatsen efter korsbandsskadan. Stängde IFK:s högerkant och var pigg framåt i 4–0-segern mot AIK.

Joel Ekstrand, Helsingborg. 9 matcher/0 mål

Tillbaka efter två matchers avstängning och presterade på topp direkt. Har i år vuxit in i rollen av mittbacksgeneral på allvar. Snabb, följsam och bra på skallen.

Peter Abelsson, Trelleborg. 11 matcher/0 mål

Abelsson har svajat fram och tillbaka i säsongsinledningen och TFF har läckt som Titanic. Men mot Mjällby var det ”Abel” som stod upp centralt och ledde laget rakt in i kampen som gav tre livsviktiga poäng.

Erik Edman, Helsingborg. 11 matcher/0 mål

Så lugn och så trygg. Förivrar sig aldrig och hittar ständigt bra offensiva lösningar med sin fina vänsterfot. Edmans snabbhetspeak har passerat, annars håller han landslagsklass.

Mittfältare:

Sebastian Eriksson, IFK Göteborg. 11 matcher/1 mål

Hade all anledning att le efter 4–0 på AIK. Vann mittfältet och matchen åt sitt IFK. Erikssons överlägset bästa insats för året.

Emir Bajrami, Elfsborg. 10 matcher/1 mål

Ett ständigt offensivt hot med sin fantastiska speed och fina bollbehandling. Börjar närma sig den där toppformen som gör att vi antagligen inte kommer att få se Bajrami i allsvenskan speciellt länge till.

Kristian Bergström, Åtvidaberg. 11 matcher/2 mål

Ett mål och en assist av altmeister Bergström vars formtopp är synonym med Åtvidabergs lyft i tabellen. Spelar klokt och nyttigt, hela tiden med lagets bästa i åtanke. Bergströms spel väcker ÅFF-drömmar om nytt kontrakt.

Thomas Olsson, IFK Göteborg. 9 matcher/3 mål

Olsson har bara selat fyra matcher från start den här säsongen, men ändå gjort tre mål. Mot AIK visade han vägen med de två första och sedan en ass. Stor hjälte.

Christoffer Andersson, Helsingborg. 11 matcher/3 mål

Såg ni frisparken i krysset mot Örebro? Andersson har inte varit i närheten av någon dipp den här säsongen och utgör tillsammans med Edman seriens bästa vänsterkant.

Anfallare:

Denni Avdic, Elfsborg. 11 matcher/9 mål

Två nya fullträffar av Avdic som mot MFF påpassligt slog in en retur och sedan iskallt vinklade in en straff. Leder skytteligan och imponerar med effektivitet och allt mognare spel.

AVBYTARNA:

Johan Dahlin – MFF, Mattias Lindström – HIF, Guillermo Molins – MFF, Anders Svensson– IFE, Marcus Lantz – HIF, Haris Radetinac – ÅFF, Daniel Andersson– MFF.

ARTIKELN HANDLAR OM