”Bättre vara usel, men göra mål...”

FOTBOLL

Marcus Berg talar ut om misslyckandet i Hamburg

Han köptes som klubbens dyraste nyförvärv genom tiderna.

Nu sågas Marcus Berg, 23, av Hamburgs fans efter ett tufft första år i Bundesliga.

– Det är inte kul, men inget jag gråter över. Jag vet vad jag behöver göra till nästa säsong, säger Berg till Sportbladet.

Foto: Marcus Berg.

När Berg blev skyttekung i förra sommarens U21-EM lyckades Groningen trissa upp priset rejält på sin guldklimp.

Den holländska klubben fick totalt 120 miljoner kronor för 23-åringen när han flyttade över gränsen till hårdsatsande Hamburger SV.

Förväntningarna blev därefter.

Fyra mål i Bundesliga och sex i Europa League-spelet har inte varit tillräckligt för HSV-fansen när laget inte hängde med i ligans toppstrid och snöpligt blev utslaget i semifinalen av Europa League – extra bittert när finalen spelas på Nordbank Arena i Hamburg.

”Jag vill vara kvar i klubben”

I en omröstning i Hamburger Morgenpost där 23 000 läsare tyckt till hamnar Marcus Berg på tredje plats bland spelarna som Rothosefansen anser att nye sportchefen Urs Siegenthaler ska sälja i sommar.

Tränaren Bruno Labbadia har redan fått sparken.

– Jag vill vara kvar i klubben och jag har inte fått några andra signaler, säger Marcus Berg till Sportbladet. Jag tycker inte jag har gjort någon fiaskosäsong.

Bergs agent, Sören Lerby, säger:

– Första säsongen i en av de bästa ligorna är svår. Marcus har klarat sig godkänt. Hamburg vill inte göra sig av med honom. Jag har pratat med klubbledningen.

– Sedan finns det aldrig några hundraprocentiga garantier. HSV har en ny sportchef och letar efter tränare. Man kan aldrig veta vad en ny tränare har för uppfattning, säger Lerby.

Berg själv verkar lugn.

– Jag vet vad jag har gjort mindre bra och vad jag behöver förbättra. Jag har haft många chanser, men inte gjort mål. Då hjälper det inte att det spelmässigt har fungerat i vissa matcher.

– Som anfallare är det bättre att vara usel, men ändå göra mål. Det kommer man undan med.

Flickvännen flyttade

Debutsäsongen stördes av en tuff inledning med magproblem, som återkom, och sedan en knäskada under vintern.

– Jag vill inte skylla på de sakerna. Då har det varit jobbigare när jag blivit utbytt i halvtid av Labbadia. Det är inte det bästa för självförtroendet, säger Marcus Berg.

– Men jag vet vad jag kan och tror på mig själv. Förra sommaren gjorde jag flest mål i U21-EM mot riktigt kvalificerat motstånd.

Dessutom trivs Berg i staden. Körkortet grejades 12 april och nyligen flyttade flickvännen Josefine Ringblom, 23, ner till Tyskland.

– Det känns som jag kommit till rätta socialt i Hamburg. Det underlättar inför nästa säsong. Vi får fem veckors semester innan vi samlas 18 juni och då får jag en riktig försäsong, säger han.

Liten chans till Europa-spel

HSV hoppas gripa ett halmstrå i eftermiddag i sista omgången av Bundesliga i det prestigeladdade derbyt borta mot Markus Rosenbergs Werder Bremen. Seger där samtidigt som Stuttgart förlorar borta mot Hoffenheim skulle innebära att Hamburg kniper den sista Europa League-platsen och räddar säsongen något.

ARTIKELN HANDLAR OM