De tar över AIK

Av: Johan Flinck, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Alm och Novakovic skriver på för Gnaget

De spelade tillsammans i AIK – nu ska Andreas Alm och Nebojsa Novakovic träna laget. Alm blir chefstränare och får ett kontrakt på två–tre år.

AIK har bestämt sig.

Sportbladet kan avslöja klubbens nya ledarstab: Andreas Alm blir ny chefstränare,

Nebojsa Novakovic hans assistent och Björn Wesström delar sportchefssysslan med Jens Andersson.

– Jag känner Alm jättebra som spelare och lite som ledare. Jag tror vi skulle kunna fungera bra, säger Novakovic som precis som Alm väntas skriva på de närmaste dagarna.

Tionde november lämnade Alex Miller AIK. Sedan dess har klubben letat efter en ersättare.

I går gav sportchefen Jens Andersson plötsligt raka besked: inom en vecka ska deras val presenteras.

– Jag har gjort intervjuer med ett antal kandidater. Jag har pratat med personer internt i föreningen, externt med tydlig koppling till AIK och med personer som inte haft någonting med AIK att göra tidigare och nu börjar mitt arbete att bli klart, sa han.

Får nytt avtal

Redan nu kan Sportbladet berätta hur det blir:

Andreas Alm, 37, tar över som huvudtränare. För en månad sedan skrev han på ett långtidskontrakt med AIK. Då hade han varit assisterande både under guldåret 2009 och i år, och var inställd på att fortsätta.

– Jag är på det bästa stället, sa han och la till:

– Folk har frågat mig om jag vill bli huvudtränare någon gång men det är inte aktuellt nu.

Men nu erbjuds Alm ett nytt avtal som enligt Sportbladets uppgifter sträcker sig över två eller tre år.

Christer Swärd blir kvar som assisterande tränare, men får Nebojsa Novakovic, 46, vid sin sida. Den forne AIK-spelaren återvänder till Sverige från norska Sandefjord och har valts ut för sin förmåga att coacha under matcherna. Där anses orutinerade Alm ha en del kvar att lära.

– Jag har varit assisterande tränare i nästan tio år med Rikard Norling, Mikael Stahre och Patrick Walker, så jag ser fram emot att jobba som ett team. För mig är det ingen huvudsak om jag får vara huvudtränare eller inte, säger Novakovic.

Påskrift en tidsfråga

Han lägger till att han inte har skrivit på något kontrakt. Det har heller inte Andreas Alm gjort än, men enligt Sportbladets uppgifter är det bara en tidsfråga.

I övrigt får Björn Wesström formellt rollen som ”scoutingchef” men han och Jens Andersson kommer i praktiken jobba som ett team i sportchefsfrågan. Med andra ord håller sig ekonomiskt nedtyngda AIK till en i stort sett intern lösning.

– Det är, om man ska vara krass, en budgetlösning, säger en källa inom klubben till Sportbladet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN