Nobbade Serie A – för Djurgården

FOTBOLL

Hämäläinen: ”Jag minns inte varför det blev Dif”

Foto: Kasper Hämäläinen.

I vintras velade han mellan två klubbar i Serie A och två i Bundesliga.

Efter ett plötsligt infall hamnade Kasper Hämäläinen i Djurgården.

– Det gick så fort att jag knappt vet hur det gick till, säger landslagsmannen.

I fjol var han bäst i finska ligan och redo att flytta. Den lyckade säsongen fick klubbar i de stora ligorna att vilja värva TPS Åbos 23-åring.

Fyra konkreta anbud kom in, inget av dem var från Djurgården.

– Jag minns inte ens varför det blev Djurgården. Jag hade andra anbud som jag tänkte på, men så dök det här upp. Det gick så fort, säger Kasper Hämäläinen.

När ett femte alternativ visade sig agerade Hämäläinen på impuls. Ett kort snack med rådgivaren Juha Reini, lite grubbel, en resa över Östersjön, sedan var ett fyraårskontrakt påskrivet – med ett lag som precis hade räddat sig kvar i allsvenskan.

Fick löfte om speltid

– Han resonerade så att Sverige är ett bra ställe att växa på. Nu får han spela varje vecka. Men visst kom det som en blixt från klar himmel. Riktigt snabbt. Och jag ville inte stoppa honom, säger Juha Reini.

Tungan på vågen var Djurgårdens löfte om speltid. Ett benbrott 2004 kostade Hämäläinen två år av karriären, därför tycker han att han har massor av steg kvar att ta innan han närmar sig sin maxpotential.

Och enligt rådgivaren Reini har inte intresset från Bundesliga- och Serie A-klubbarna försvunnit, inte minst tack vare Hämäläinens starka vårsäsong. Och en flytt är ytterst aktuell.

”Hjärtat i Djurgården”

– Det är inte alls säkert att Kasper lämnar Sverige för Italien under den här säsongen. Kanske inte ens nästa. När han går blir det för att spela i en italiensk eller tysk startelva, säger Reini.

Hur ser Hämäläinens klausuler ut – vad krävs för att han ska få lämna?

– Det säger jag inte, men Kasper tänker inte så. När vi pratar säger han att hjärtat helt tillhör Djurgården nu.

ARTIKELN HANDLAR OM