Svenske Isak, 12, proffs i Brasilien

FOTBOLL

Flyttar 1 275 mil från Tandsbyn till Sao Paolo

Till hösten skulle 12-årige Isak Falgén börjat i sjunde klass.

Men det blir inget med det.

Han flyttar 1 275 mil - till världsmästarlandet Brasilien för att spela och studera fotboll.

Foto: IMPONERADE PÅ PRESIDENTEN Isak imponerade så på den brasilianske presidenten för ett motståndarlag i Storsjöcupen att denne bjöd honom till Brasilien.

Isak Falgén och hans Brunflo förlorade med 19-0 mot brasilianska Paulistinha i Storsjöcupen.

Men presidenten i det brasilianska laget, Marivaldo Carlos Degan blev så imponerad av den svenske backen att han bjöd honom till Brasilien.

De skulle stå för mat och uppehälle i skolan om Isak bara bekostade resan till Sao Paulo.

Trodde de skämtade

- Jag blev jätteförvånad när de frågade. Jag trodde att det var ett skämt, men sedan kom de tillbaka dagen efter och tog med oss dit där de bodde. Där fick vi träffa killarna i laget och tränarna, så fick jag en matchtröja och mamma fick en tallrik med klubbmärket på, berättar Isak Falgén.

- Jag visste faktiskt inte att svenskar kunde få åka dit och spela innan man var senior.

I Brasilien ska han bo på en internatskola och studera fyra timmar per dag. Därefter är det fotboll som gäller. Undervisningen bedrivs på engelska eftersom flera sydkoreaner ingår i laget, liksom en amerikan.

Men de får själva bekosta sina studier.

Blir en gäst

Isak blir en gäst i den statliga skolan.

- Tänker jag på mig själv, rent spontant så skulle jag säga nej, men då skulle jag inte vara snäll mot Isak. Han måste ju få prova om han vill. Jag är nog den som kommer slita mest ont, säger pappa Ole Falgén.

- Huvudsaken är att han mår bra och vi har köpt en öppen biljett så att han kan åka hem när han själv vill.

Ole Falgén följer med sin son till Brasilien den 6 augusti och stannar i två veckor för att se miljön och lära känna lärare, tränare och omgivning.

- Då får jag säkert fler svar, nu vet vi inte så mycket. Det är ju en internatskola så killarna tas ju om hand dygnet runt. De får en möjlighet att vara ute på stan på söndagar, men även då är det i sällskap med vuxna. För Isaks del är ett år där säkert mer utvecklande än att gå i skolan hemma.

Svenske Isak från Tandsbyn i Jämtland kommer att dela rum med två brasilianska killar, Romario och Rafael. Han kommer att vara en i skolans satsning på att få fram nya tekniska fotbollsspelare och får redan som tolvåring göra det som många många svenska killar drömmer om - spela fotboll i Brasilien.

- Det ska bli så kul att få lära känna ett helt annat land och spela fotboll i ett nytt lag, säger Isak.

- Jag vet inte hur det blir med hemlängtan, men jag lär längta hem någon gång, även om det säkert kommer vara så mycket att göra så att jag inte har tid med det.

Från Brunflo till Sao Paulo

Anna Carlsson