Vinstmaskinen har börjat rulla - men inte friktionsfritt

FOTBOLL

LANDSKRONA

En gång hade vi sexsiffriga telefonnummer i Stockholm och polaren Bosse hade det bästa av nummer.

När någon frågade honom om detta, svarade han bara korthugget:

- Två halvlekar, full tid!

Sen gällde det att tänka fotboll, eller bandy: 45 45 90!

Kommer att tänka på Bosse och hans nummer, när jag här i Landskrona ser en match så totalt förändras.

Två halvlekar, full tid...

I halvtid har serieledande Landskrona BoIS skaffat sig en välförtjänt 2-1-ledning sen Magnus Torvaldson bröstat (!) in Daniel Nannskogs vältajmade frispark och sen en frispelad Nannskog själv bredsidat in 2-1-bollen.

Då har man på tolv minuter vänt den AIK-ledning som Andreas Andersson så snyggt ordnat med sitt välriktade långskott i 18:e minuten.

Ingenting = bra för AIK

Efteråt påstår nye AIK-tränaren Dusan Uhrin, att AIK i första halvlek spelat bra i 22-25 minuter, men att man sen fått en mental kollaps.

Jag kollar mina anteckningar, hittar bara detta enda mål noterat innan Anders Friberg blir varnad i 24:e minuten, men jag får väl tro tjecken...

Sensmoral: ingenting har hänt = AIK har spelat bra.

Men sen kommer denna andra halvlek med en totalt förändrad matchbild, då Landskrona för första gången i år viker ned sig. Ett enda skott på mål: en frispark.

I andra halvlek mal AIK ned sina motståndare, Svante Samuelsson och Krister Nordin slutar trampa varann på tårna i mitten och så fort AIK går framåt tar Samuelsson hand om det centrala medan Nordin söker sig utåt högerkanten, och det som händer på övertid är inte alls så orättvist som den frustrerade BoIS-tränaren Janne Jönsson vill få det till.

Nio poäng i stället för tolv

När matchklockan passerar 90 minuter står det 2-2, tolv poäng skiljer då serieledande Landskrona (i det läget 19) från AIK (7) - men fyra minuters tilläggstid är beordrad.

19 sekunder senare kommer Krister Nordin insmygande från vänsterkanten på ett högerinkast och dundrar in 3-2 från kortdistans.

Huvudstaden vaknar

I ett huj har avståndet till serieledningen minskat till nio poäng; 18-9.

Huvudstaden har nu vaknat och börjat röra på sig i den allsvenska tabellen.

Segern betyder, att AIK lämnar jumboplatsen för den tionde, att Hammarby lämnar tolfteplatsen för den nionde, och en eventuell vinst för Djurgården

i kväll mot Örgryte på Stadion skulle innebära, att nionde allsvenska omgången blir den första med full poäng för stockholmslagen.

Bara det en sensation av de tre lag som ifjol kom etta-tvåa-trea.

I sista majomgången förlorade alla tre, i första juliomgången tog Djurgården enda poängen.

Årets hittills bästa omgång var den fjärde, 27-29 april, med två segrar och en oavgjord (Djurgården 1-0 mot IFK Göteborg, Hammarby 3-1 mot Malmö FF, AIK 2-2 mot Örgryte).

Två halvlekar, full tid... - så man skulle ju vilja veta vad tränare Uhrin, via tolk, sa till sina spelare i paus.

- Det passar sig inte att berätta här, log lagledare Pär Millqvist på presskonferensen.

Andreas Andersson och Teddy Lucic är på topp matchen igenom, de centrala mittfältarna hittar sina roller i andra halvlek - men i övrigt var det ett darrigt AIK.

Vinstmaskinen har börjat rulla, men den rullar ännu inte friktionsfritt.

8 888 i Borås - en rätt kul siffra

De övriga matcherna då?

Torftigt spel tydligen mellan Blåvitt och HBK, men det är aldrig fel när Gustaf Andersson avgör en match.

Med sinne för oväsentliga poänger tycker jag faktiskt att publiksiffrans fyrtal var det roligaste på Ryavallen i Borås: 8 888.

Tre mål på fasta situationer låter inte alltför skoj, men jag gläds ändå med de regerande mästarna Hammarby som nu tog årets första bortaseger.

"Allsvenskan varje dag" fortsätter i kväll på Stockholms Stadion och i Canal Plus.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM