Bajen har inte råd att bli mycket mer losers

FOTBOLL

I åttonde minuten 1-0 Mikael Steen, i tjugonionde minuten 2-0 Mikael Steen.

Redan då visste jag vad som väntade i halvtid. Ett samtal och ett SMS med samma innehåll:

- Nu får du väl för fan kräva, att Hammarby avskedar den där dvärgen dom har som tränare!

Nu är det inte min sak att kräva någon klubbtränares avgång, och av Henrik Appelqvists kraftfulla agerande på Eyravallen att döma, sitter Anders Linderoth säkert.

Trots sina 167 centimeter.

Efter Hammarbys 1-2 mot Örebro borta - lagets tredje 1-2-förlust på de fyra efter-VM-matcherna - och IFK Norrköpings 2-2 mot Elfsborg trillade fjolårsmästarna ned på allsvenskans jumboplats.

Det är visserligen inte särskilt långt upp till "fast mark", men det är ändå klart att en sån bottenplacering sätter igång snacket - och med snacket menas en sån här gång alltid tränarens roll, i detta fall alltså Anders Linderoth.

- Ytterligare en tung förlust...

Så har den förre Marseille-stjärnan och 1976 års Guldbollen-vinnare tvingats inleda sina presskonferenser, och det kan ju inte vara roligt.

Men måste han också alltid se ut som en ledsen hund? Kan man ju undra...

Det är många som gör Hammarby till sitt bekymmer i dessa dagar.

Många ojar sig - och hånler

Dock, ska man veta, har de flesta bekymrade inte ett dugg med själva klubben att göra utan det är mest aik-are, djurgårdare och allmänna stockholmshatare som ojojojar sig utåt - samtidigt som dom hånler och jublar inåt.

I Hammarby tar man det lite lugnare, vana som man genom åren blivit vid att det går upp och ner i fotbollslivet, utomordentligt sammanfattat av den gamle bluessångaren Roffe Wikström, uppväxt på Blecktornsbrinken ovanför Kanalplan på Stockholms Söder, i en egen låt på dubbel-cd:n "Bajen Forever":

"Du är som en otrogen kvinna, ingenting att lita på. När man tror att du skall vinna förlorar du ändå. Är det därför jag älskar dig så?".

Hittade förresten ett några veckor gammalt nummer av den lokala veckotidningen Södermalmssporten där Blues-Roffe uttalade sig om Hammarbys prekära läge. Han var inte särskilt oroad:

- Bajen ska inte vinna, det ska vara lite losers över det hela.

Men så mycket mer losers har man nog inte råd med nu.

Till att börja med är det viktigt att ta poäng i de två närmaste matcherna mot lag på nedre halvan, på lördag hemma mot Sundsvall och veckan därpå borta mot Norrköping.

Sparkas inte

Men jag tror alltså inte att Hammarby sparkar en tränare som har skrivit treårskontrakt, och tjurig smålänning som han är, har Anders Linderoth själv knappast några tankar på att säga upp sig.

Linderoth har Hammarbys styrelses och operativa lednings fulla förtroende som tränare. Det har vi vd Appelqvists ord på.

Linderoths nya mittfält fungerade inte alls i Örebro, det fanns knappt i första halvlek, totalt överkört av ett ÖSK med stort hjärta.

Bättre då i andra, då Kennedy Bakircioglü fick utrymme på högerkanten och då Fredrik Winsnes återtagit sin plats i mitten.

På lördag är Mikael Andersson åter tillgänglig, men om jag hade Linderoths jobb skulle jag ändå använda Jonas Andersson tillsammans med Winsnes i mitten.

Det riktigt oroande är att Peter Markstedt så totalt tappat formen och att man inte hittat någon enda att fylla Andreas Hermanssons roll.

Det stundar bistra tider på Söder. Men det är alltså bara som det ska vara.

2001 var ett lyckligt undantag.

ARTIKELN HANDLAR OM