Lindahl nekades anmäla konto på Twitter: ”Inte okej”

ALGARVE. När Hedvig Lindahl mottog en homofobisk kommentar på Twitter försökte hon få användaren avstängd.

Men enligt sajtens eget regelverk var inte de nedsättande orden tillräckligt för att kontot skulle spärras.

– Verkar vara en skum företagskultur på Twitter om man nu tycker det är okej att gå runt och säga så, säger hon.

Numera rinner det mesta av Hedvig Lindahl. 35-åringen är en av de mest rutinerade i det svenska landslaget och har genom åren fått uppleva det mesta, både på gott och ont.

– Fotbollen har lärt mig väldigt mycket om känslohantering, förklarar Lindahl.

– Jag spelade rädd i många år. Nu är jag inte rädd. Gör jag ett misstag så är det okej. Då konstaterar jag att det var skit och går vidare.

Efter flytten till Chelsea i 2015 hände något med målvaktens utveckling. Från att stundtals ha varit utskälld av gemene fotbollstittare hemma i tv-sofforna ses hon numera som en av Sveriges absolut viktigaste spelare inför VM.

– Jag blev lite mer stabil på äldre dagar, säger Lindahl och skrattar.

– Så gör jag ett misstag nu så känns det som att det är mer förlåtet än tidigare. Eftersom det finns fler bra upplevelser jämfört med dåliga numera.

Anmälde på Twitter

Det är sällan hon upplever näthat som ett problem, snarare tvärtom. För några veckor sedan försökte hon dock anmäla en kommentar med homofobisk innehåll på Twitter.

Svaret från sajten blev ”vi har granskat detta noggrant utifrån Twitters regler och kommit fram till att ingen överträdelse har skett”.

– Jag tänkte ”det här var ju inte trevligt”. Att man går runt och säger så. Verkar vara en skum företagskultur på Twitter om man nu tycker det är okej, säger Hedvig Lindahl.

Men det rinner av dig direkt?

– Ja absolut, jag kände inget agg utan bara att det var en otrevlig person. Då kunde jag lika gärna anmäla personen.

”Lever med en kvinna – så är det bara”

Det måste vara befriande, att känna så?

– Generellt så tror jag, och rätta mig om jag har fel, att allt man själv är okej med inte påverkar en. Det tar inte rent känslomässigt.

– Om jag gör ett misstag i en match kan jag välja att slå undan det med allt vad jag förmår och skylla på den och den. Eller bara konstatera att ”det här var skitdåligt, jag håller med dig som tycker så”. Då dör det ju. Då har jag accepterat att det är så och gått vidare.

Hedvig Lindahl menar att hon därför inte heller tog åt sig av de nedsättande orden.

– Som den här twittraren som skriver typ ”jävla flata” eller vad det var. Om jag hade tyckt det var jobbigt att vara ärlig med att jag lever med en kvinna, då hade ju det där tagit och jag hade blivit ledsen, säger Lindahl.

– Men ja, nu är jag ju gift med Sabina och har två barn. Så är det bara. Det är ingenting mer med det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.