Fotbolls-EM 2016

”Det blev ohållbart”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Kiese Thelin talar ut om skadehelvetet som kan stoppa honom från EM

Han har betraktats som en flopp i Bordeaux.

Nu talar Isaac Kiese Thelin ut om skadehelvetet som kan stoppa honom från resten av säsongen – och EM.

– Det blev ohållbart till slut, säger anfallaren som på tisdagen på tisdagen åker till Paris för att bli frisk.

Isaac Kiese Thelin hade ett fantastiskt 2014 där han på bara ett par månader gick från att vara anonym anfallare i ett sladdande Norrköping till succé i Malmö FF, spel i Champions League, genombrott i U21 och senare på hösten SM-guld och landslagsdebut i EM-kvalet.

För ett år sedan såldes han för närmare 40 miljoner till Bordeaux. Han fick stort förtroende direkt, startade i princip varje ligamatch och i mars tog han plats bredvid Zlatan Ibrahimovic från start i anfallet i EM-kvalet mot Moldavien.

Zlatan och Kiese Thelin sågs som framtidens anfallspar i Blågult.

Men den 12 april, i matchen mot Olympique Marseille, började skadehelvetet med hälarna som pågått från och till sedan dess.

Han spelade U21-EM – mot bättre vetande egentligen – och blev en av de stora hjältarna.

Men det kostade av allt att döma flera månader med rehab.

– Jag fick betala ett högt pris men jag fick vara med och vinna ett guld som jag alltid kommer att bära med mig. Jag har pratat med Håkan (Ericson) om allt det där och han har frågat om de pushade mig för hårt. Men så var det inte alls, det var jag som ville spela, berättar 23-åringen för Sportbladet.

”Det var dumt”

Han åkte till EM-kvalsamlingen i september – och spelade i båda matcherna – mot tränaren Willy Sagnols uttryckliga vilja.

– Han ville att jag skulle vila. Men jag har svårt att säga nej. Jag vill ju köra hela tiden och representera mitt land. Jag har kört på och det var dumt.

Det blev inte fler landslagssamlingar under hösten och knappt något spel i Bordeaux. Senaste inhoppet i ligan var i oktober och därefter gjorde han tre matcher i b-laget i november.

Senast Kiese Thelin spelade fotboll var i Europa League-matchen mot Rubin Kazan för över en månad sedan.

– Jag har kört på och hela tiden tänkt att det ska bli bra. Jag har varit med på träningar och sedan fått ont när jag kommit hem och inte kunnat gå normalt. Sedan har jag vaknat nästa morgon och känt mig bra, tränat och sedan fått ont igen. Det blir en ond cirkel.

– Det blev ohållbart till slut. Jag sa till tränaren att jag inte varit ärlig mot varken honom eller mig själv. Jag vill bli 100 procent frisk.

Därför åker han till en specialist i Paris på tisdagen för att ta en spruta i vänster häl som en gång för alla ska få bukt med problemen.

– Jag har inflammation i båda hälarna men det är vänster om gör ont nu.

Hur lång tid tar det innan du är tillbaka efter en sådan spruta?

– Det är jättesvårt att säga hur lång tid det tar. Det är olika från fall till fall tydligen.

Kanske blir han borta säsongen ut.

– Jag vet inte om jag kan spela mer den här säsongen. Jag måste vara ärlig mot mig själv. Jag måste bli frisk. Det får ta den tid det tar.

Har hållt tyst

Risken är alltså överhängande att Kiese Thelin missar EM i juni.

– Just nu vill jag bara bli frisk. Det är det enda jag kan fokusera på. Men jag hoppas att det går fort. Och kommer jag bara tillbaka så finns chansen att ta en plats i EM.

Du har beskrivits som en värvningsflopp i media och i höstas skrevs det om hur du spelade division fyra-fotboll med Bordeauxs b-lag – hur har det känts?

– Irriterande. Men samtidigt har jag kunnat garva åt hur folk som inte har koll kunnat uttala sig. Det kunde vara bra att ta reda på fakta ibland.

Men samtidigt har du inte velat säga hur det egentligen ligger till?

– Nej, jag har hela tiden hoppats att det ska bli bra. Det är väl en nackdel hos mig, att jag bara kör på. Jag vill inte vara den som gnäller. Men nära och kära har sagt länge att jag måste ta tag i det och nu gör jag det.

Det har ryktats om utlåning och till och med försäljning?

– Det kallas väl silly season av en anledning, säger Kiese Thelin med ett skratt.

– Nej, det existerar inte i mitt huvud. När jag kom och var frisk var jag med bakom majoriteten av våra mål. Samma sak kommer att hända när jag är tillbaka från skadan. Att lämna Bordeaux kommer jag inte göra på ett bra tag.

– Först och främst ska jag bli frisk nu. Min tränare har också sagt att jag ska fokusera på att komma tillbaka och sedan ska vi visa alla.

Markus Rosenberg har sagt att han tycker du ska återvända till MFF och börja om?

– Nej, jag tänker inte på det alls. Jag ska bli frisk först och främst.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM 2016

Zlatan Ibrahimovic

Malmö FF

Isaac Kiese Thelin

Markus Rosenberg

Herrlandslaget i fotboll