Norge premiärvann: Bör vara tacksamma

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-07

Norge hade lyckad premiär – men inte alla norska fotbollsfans kunde se

Norge utklassade Thailand i VM-premiären.

Men matchen krockade med fem matcher i Tippeligan – vilket norska fotbollsförbundets generalsekreterare försvarade med ett kontroversiellt uttalande.

– Det är så stora pengar i tippeliga- och herrlandslagsavtalen. Det borde damfotbollen vara tacksam över, säger Kjetil Siem till VG.

Det pratas om Frankrike, Tyskland och USA.

Men där bakom lurar EM-tvåan från 2013 i vassen.

I kvällens premiärmatch väntade Thailand, ett på pappret lätt motstånd för vårt grannland – som inte heller gav motståndet någon chans.

Lagkaptenen Trine Rønning inledde målskyttet tidigt i matchen och efter två mål av Isabell Herlovsen kändes matchen definitivt avgjord.

Lagets unga målspruta och Lotta Schelins lagkamrat i Lyon, Ada Hegerberg, spikade sedan igen när hon satte 4-0 i den andra halvleken.

"Gör att vi kan satsa på damerna"

Men i Norge fanns det en hel del annan fotboll att välja på ikväll. VM-matchen krockade nämligen med fem tippeligamatcher. Fyra med matchstart 18.00 och en klockan 20.00 (VM-matchen började 19.00).

Norges fotbollsförbunds generalsekretere försvarade det hela med att de inte kan flytta så många matcher – och uttryckte en önskan om att damfotbollen ska visa tacksamhet för den inhemska herrligan.

– Vi nedprioriterar inte damerna, men vi kan inte flytta en hel tippeligaomgång. Det är så mycket pengar i tippeliga- och herrlandslagsavtalen. Det borde damfotbollen vara tacksam över, eftersom det bidrar till att vi kan satsa på damerna med, säger han till VG.

"Finns inte mycket att göra"

–  Vi skulle självklart helst inte se att det spelades någon annan norsk fotboll den här helgen, men det finns inte så mycket att göra. Nu är det så att det kolliderar, och det är viktigt att få in de stora tippeligaintäkterna som bidrar till att vi kan utveckla damfotbollen och satsa stort på VM, säger Kjetil Siem.

Landslagsveteranen Ingvild Stensland, som missar VM på grund av skada, tycker att uttalandet är olyckligt.

– Jag är glad att vi har Tippeligan och herrlandslaget, men i det här sammanhanget tycker jag att det är lite speciellt att säga att vi bör vara tacksamma, säger hon.

Följ ämnen i artikeln