Målet som sätter press på Sverige

Publicerad 2015-06-16

Sen kvitteringen gör det svårare för landslaget

Holland kvitterade till 1–1 i slutet av matchen mot Kanada - det kan bli Pia Sundhages fall i VM.

Sverige har inte råd att förlora mot Australien om Pia Sundhages landslag ska ta sig vidare från gruppspelet.

Och i med Hollands kryss mot Kanada i natt försämras möjligheterna vid ett kryss mot australienskorna.

– Nu får vi vänta och se, säger Hollands förbundskapten.

För Sverige kan det räcka mot kryss mot Australien för att sig vidare från D-gruppen i VM. De fyra bästa grupptreorna av totalt sex stycken tar sig nämligen vidare till åttondelsfinal i turneringen.

Men förutsättningarna har blivit tuffare efter nattens omgång. I och med att Holland fixade en sen kvittering till 1–1 mot värdnationen Kanada i grupp A i natt står det klart att gruppen – som varit en getingbo – levererar den hittills bästa grupptrean.

Holland slutar gruppen på tredjeplats, men med hela fyra poäng, och Sverige blir inte bättre än den holländska konkurrenten vid kryss mot Australien.

– Vi spelade bättre än Kanada. Men nu har vi fyra poäng och får vänta och se, säger en blygsam holländsk förbundskapten i Roger Reijners till Voetbal International.

Slagpåse bra för grupptreor

Positivt för Sveriges del är att Thailands 0–4-förlust i grupp B mot Tyskland i natt innebär att det asiatiska laget – med en målskillnad på totalt -7 – blir sämre grupptrea än Sverige vid ett svenskt kryss mot Australien.

I grupp C ska Schweiz och Kamerun göra upp vem som blir grupptvåa respektive trea i natt. Men då båda lagen har stor positiv målskillnad tack vare slagpåsen Ecuador krävs en storseger för något av lagen för att Sverige ska kunna bli bättre grupptrea vid kryss mot Australien.

I grupp F – också ett getingbo – kan samtliga lag alltjämt sluta som treor. Treans poängskörd i grupp F kommer att vara minst tre poäng, och målskillnad kan göra Sverige till en bättre grupptrea vid kryss mot Australien.

Här kan Sverige räddas

Grupp E kan mycket väl bli Sveriges räddningsplanka. I en grupp som dominerats av Braslien står de resterande tre lagen på skralt med poäng. Vid ett kryss i matchen mellan Spanien och Sydkorea kommer denna grupps trea att försvinna ur turneringen. Men en seger för något av lagen – i kombination med en costaricansk seger mot Braslien – gör att grupptrean slutar på fyra poäng. Då blir Sverige inte en bättre grupptrea vid kryss mot Australien.

Följ ämnen i artikeln