Hammarby – snart bäst genom tiderna

avPer Bohman

Och nästa år vill de göra ÄNNU bättre i från sig

Foto: TT

De är redan säsongens bästa publiklag.
Nu är Hammarby på god väg att bli bäst genom tiderna.
– Det är surrealistiskt, säger vd:n Henrik Kindlund.

Det är lätt att bli bortskämd. Hammarbys vd Henrik Kindlund sitter och bollar femsiffriga nummer i luften "25 000, 31 000, 28 500" som vore det naturliga publiksiffror på allsvensk nivå. Sen hejdar han sig.
– Även om vi haft fantastiska publiksiffror sedan förra sommaren är det fortfarande surrealistiskt att som svensk klubb prata om mellan 25-29 000 sålda biljetter i förköp, säger han.

"På god väg"

De matematiska uträkningarna är för dagen än mer intrikata och betydelsefulla än vanligt. Hammarby är nämligen bara 59 182 åskådare från att slå tidernas publikrekord i allsvenskan. Om så många hammarbyare dyker upp till föreningens två sista hemmamatcher slår de Örgrytes magnifika rekord från 1959 när göteborgarna nådde ett totalsnitt på 25 520 .

– Vi är på god väg. 29 000 biljetter är sålda mot Helsingborg, och drygt 25 000 till sista matchen mot Malmö. Klarar vi strax under 30 000 mot Helsingborg och sen fullsatt mot Malmö så tar vi rekordet.

Bäst genom tiderna

Hur känns det?

– Det är jättehäftigt, bra för föreningen och bra för svensk fotboll i stort, säger Kindlund som betonar att folk drar folk, inte krystade evenemang runt matcherna:

– Så är det. Det räcker med att Hammarby spelar boll. Det funkar inte med jippon, folk kommer för stämningen.

Henrik Kindlund är säker på sin sak: slår de Örgrytes rekord kan man slå fast att Hammarby är Sveriges bästa publiklag genom tiderna.

– Klart att det är så. All respekt till Örgryte, men de hade bara elva hemmamatcher – vi har femton. Plus att de hade en större arena som kunde dra 45-50 000 i stora matcher. Vi hade 17 raka matcher med över 20 000 i publiken. Det finns inget annat lag som någonsin varit ens nära det.

Vill sälja ut ALLA matcher

Vad betyder det ekonomiskt?

– Biljettförsäljningen är motorn i ekonomin. Det ger ringar på vattnet och i år får vi ett grymt ekonomiskt resultat. Vi kommer dubbla det egna kapitalet – från sju miljoner till 14. Det ger Hammarby en stabilitet vi aldrig haft tidigare.

Kan vi vänta oss spektakulära nyförvärv?

– Vi kommer inte göra superspektakulära nyförvärv utan jobba vidare med lagbygget. Man kan dock räkna in två-tre nya spelare i startelvan nästa år. Men vi kommer inte ta alla pengar och köpa dyra 30-åringar.

Sett till att resultaten haltat i år – hur mycket folk hade ni dragit om lagets prestation varit vassare?

– Bra fråga. Laget har gjort en uppryckning under hösten och nästa år har vi faktiskt en ambition att sälja ut alla hemmamatcher.

ARTIKELN HANDLAR OM