Allsvenskan 2015

”Konstgräs – man blir inte så sugen på att flytta hem”

Av: 

Johan Flinck

Petra Thorén

Andreas Käck

FOTBOLL

Rekordmånga allsvenska matcher på konstgräs
Landslagsspelarna till attack: ’Tycker det är skit’

Kommunerna påverkar svensk fotbolls utveckling.

Resultatet: Rekordmånga konstgräsmatcher i allsvenskan.

– Det är skit! Man blir inte så sugen på att flytta hem, säger Marcus Berg till Sportbladet.

Den 23 mars samlas det svenska fotbollsetablissemanget på Scandic InfraCity i Upplands Väsby. Det är upptaktsträff inför säsongen 2015, abstinensen ska stillas, allsvenskan ska kicka i gång.

Marcus Rosenberg – regerande mästare och seriens störste stjärna – är förste spelare upp på scen. Och det dröjer bara någon minut innan han går till attack – mot konstgräs.

– Jag tycker fortfarande att det är förjävligt, säger han.

Debatten om konstgräs har pågått i många år, samtidigt är den nu mer aktuell än någonsin.

Säsongen 2015 använder åtta av allsvenskans 15 arenor konstgräs som underlag. För första gången någonsin kommer det spelas fler konstgräsmatcher – 129 stycken – än natugräsmatcher i svensk fotbolls högsta serie.

– Katastrof! Riktig fotboll spelas på naturgräs. Det gör man ute i Europa så varför skulle inte vi göra det?, undrar Marcus Rosenberg.

”Alla avskyr det”

Det rekordstora antalet konstgräsmatcher i allsvenskan är resultatet av en trend som pågått i över tio års tid. Och Sportbladets granskning visar att kommunerna haft en stor påverkan i utvecklingen.

I samtliga åtta fall där konstgräs används som underlag har kommunerna varit drivande i beslutet, och i vissa fall till och med gått emot klubbens vilja.

Nu uttrycker flera svenska landslagsspelare stor oro.

– Jag tycker det är skit, säger ­Panathinaikos-anfallaren Marcus Berg.

Han fortsätter:

– Jag utesluter inte en flytt hem till allsvenskan, men just nu känns det väldigt långt borta i och med allt konstgräs. Man blir inte så sugen direkt…

Jimmy Durmaz, Olympiakos, håller med:

– Så fort konstgräs kommer på tal utomlands så säger alla att de avskyr det. Det är absolut inget som lockar spelare att komma till Sverige, säger han.

”En annan typ av spelare”

Anledningen till att kommunerna föredrar konstgräs framför ­naturgräs är för att de på så vis kan öka antalet nyttjandetimmar och i förlängningen tjäna mer pengar. Flera kommuner som Sportbladet varit i kontakt med påpekar också att konstgräset är under ständig ­utveckling.

Förbundskapten Erik Hamrén menar att de olika underlagen formar skilda spelartyper.

– Vi får se på längre sikt men det blir kanske en lite annan typ av spelare. Om du tittar förr så hade vi väldigt gott om duktiga mitt­backar, om jag uttrycker mig så. Min företrädare hade tre, fyra mittbackar ibland på olika positioner på planen både som ytterbackar och mittfältare och hade samtidigt mittbackar. Nu har vi haft en period då vi haft lite färre mittbackar att välja på och jag tror att det är ­sådana bitar.

– Men det positiva med konstgräs är att du kan träna på det året om, säger Hamrén.

Sverige är heller inte ensamt om att använda konstgräs. Även i Norge spelas nära hälften av matcherna på det icke-traditionella underlaget. I Danmark, Finland och Island, där­emot, domineras ligorna fortfarande av natur- gräs.

– Jag fattar ju att det inte är så ekonomiskt lönsamt att behöva rulla ut nya mattor stup i kvarten, men samtidigt… det borde gå att ha fler naturgräsplaner i Sverige, s­äger Malmö FF-målvakten Robin Olsen.

”Måste slita något enormt”

Förre AIK:aren Pierre Bengtsson – nu i tyska Mainz – höjer bara på ögonbrynen när han får höra att åtta av 15 arenor använder konstgräs.

– Oj… Det är ju helt otroligt. Det måste vara väldigt jobbigt för alla allsvenska spelare att byta underlag vecka ut och vecka in. Det måste slita något enormt på kroppen, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan 2015

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Marcus Berg

Jimmy Durmaz

Markus Rosenberg