Mejla

Jens Persson

Bank: Capellos problem – Hamréns största tillgång

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Hur mår Ryssland som fotbollsnation? Hur kommer ödesmötet i helgen att sluta? Får de ihop ett vettigt lag på två veckor?

Erik Hamrén må ha sina problem.

Hans största tillgång är att Fabio Capellos är så mycket större.

Det är som en tioårig Anton Glanzelius mässade i Mitt liv som hund:

– Man måste jämföra.

Erik Hamrén klev just upp ner från ett podium inne på Friends Arena, han hade presenterat truppen till träningsmatchen i Oslo och EM-kvalmatchen mot Montenegro hemma i Solna. Det är en trupp full av halta (Kiese Thelin, Ibrahimovic) och lytta, av petade (Isaksson, Källström) och formsvaga (Toivonen, Zengin), och av sådana som hålls borta från spel eftersom Sef vann planeringskampen mot fotbollsförbundet kring när de allsvenska klubbarna ska släppa iväg sina spelare.

Erik Hamrén gjorde vad U21-kaptenen Håkan Ericson gjort tidigare: Han sågade planeringen.

– En sådan här helg ska man ställa allsvenskan, för vår skulle, så att vi kan spela ihop ett lag till Montenegro-matchen, och för U21, som skulle kunna få en träningslandskamp till att förbereda sig på.

Norge – en testmatch

Nu, med en tunn trupp, framstår Norge-matchen på Ullevål mer än något annat som en testmatch för Jonas Olsson och Pontus Jansson.

De har sina brister, men framför allt har de sina chanser.

Olsson och Jansson är de enda Montenegro-aktuella mittbackarna som får spela i Norge, den är en öppen bonusmöjlighet för två backar som kommer från i alla fall godkända säsonger. Annars var jag mest glad över att Oscar Wendt får belöning för en supersäsong i Bundesliga och att Ludwig Augustinssons fina vänsterfot får plats i landslaget också.

Något ska man ju glädjas åt.

Backproblem och skadelistor

Annars dryftade vi backproblem och pratade skadelistor. Hamrén lyfte dessutom den intressanta diskussionen om hur det kan komma sig att den traditionella försvarsstormakten Sverige plötsligt slutat producera försvarare (han pekade på konstgräset som en möjlig förklaringsmodell).

Sverige kan ställa upp med startelvan Isaksson – Bengtsson, Johansson, Jansson, Augustinsson – Larsson, Ekdal, Källström, Forsberg – Ibrahimovic, Kiese Thelin. Det ska räcka, trots problemen.

Och… om vi nu ska reda ut förutsättningarna i kvalgrupp G så handlar de minst lika mycket om det som händer där som om det som händer här.

Redan i förra veckan gick självaste ”Bello di Notte”, det gamla fotbollsgeniet Zbigniew Boniek som numera är ordförande i Polens fotbollsförbund, ut och krävde att Ryssland skulle fråntas värdskapet för VM 2018.

– Det är ett krigförande land, som invaderat ett grannland, dundrade han.

Ryssland är ett land som har politik, krig och ekonomi att tänka på, men Sepp Blatter slog sig nyligen ner med Putin och menade att det här med VM, det kommer att vara en enande kraft för ryssarna.

Stinker korruption

Jag vet inte om ni märkt det, men sedan dess har Blatter fått en del annat att tänka på.

Fifa stinker korruption och badar i blåljus, Putin har gjort geopolitik av skandalerna, och mitt i allt ska Ryssland försöka få ihop en truppväxling och få Kokorin-generationen att blåsa liv i landslaget.

Sergej Stepasjin, en före detta premiärminister som nu drar i trådar på fotbollsförbundet, har ställt det absoluta kravet att landslaget borde ta sig till semifinal i hemma-VM om tre år, Fabio Capellos monsterlön (70 miljoner om året) kritiseras, och i helgen ska förbundsledningen hålla omröstning om huruvida presidenten ska sitta kvar.

De har krig, korruption, politik och en ödesmatch mot  gruppettan Österrike att fundera på.

Vi ska, på kort sikt, få ihop ett lag som kan slå Montenegro.

Det är en liten utmaning, om man jämför.

Sverige är självskriven favorit

I måndags landade Buducnost bland hundratals extatiska fans på flygplatsen i Podgorica. Ett montenegrinskt lag hade vunnit Champions League igen, men det handlade om kvinnor och om handboll.

På fotbollssidan är inte mycket nytt. Förbundskapten Brnovic får klara sig utan Mirko Vucinic, han försöker trolla med den argentinske mittbacken Esteban Saveljic, men Montenegros fotboll plågas alltjämt av publikskandaler och organisatoriskt kaos.

Måns Zelmerlöw vann the omoralisk schlagerfestival. Montenegros röster underkändes efter missad formalia.

Nu ska de spela fotboll, Sverige må ha sina problem men går ut som självskriven favorit alldeles oavsett.

Av: Jens Persson

Publicerad: