FIFA-skandalen

Johansson: "VM 2018 bör gå i England"

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Svenska hedersordföranden vill att besluten kring VM 2018 och 2022 omprövas

Lennart Johansson är hedersordförande i Uefa och packar just nu väskorna för att resa till kongressen i Zürich.

Med sig i bagaget har han en bestämd åsikt: Ryssland och Qatar ska inte arrangera kommande fotbolls-VM.

– VM 2018 bör gå i England, och sedan fri lott om VM 2022, säger Johansson, 85, till Sportbladet.

IN ENGLISH: Former Uefa president: ”World Cup 2018 should be played in England”

Nyheten slog ner som en bomb i hela världen.

Under onsdagsmorgonen genomfördes en polisrazzia på femstjärniga lyxhotellet Baur au Lac i Zürich, Schweiz, där sex personer med höga poster inom internationella fotbollförbundet greps på begäran av USA:s justitiedepartement.

Ordföranden Sepp Blatter har inte gripits, och kommer inte heller att gripas enligt uppgifter i internationella medier även om han sägs ha funnits med tidigt i utredningen.

Tror Blatter blir omvald

Istället väntas han bli omvald som Fifa-president under fredagen årliga kongress.

Det tror i alla fall före detta Uefa-ordföranden, nuvarande hedersordföranden i Fifa, Lennart Johansson när Sportbladet når honom mitt i packningen inför kongressen.

– Jag har yttranderätt men ingen rösträtt, berättar han.

Tänker du yttra dig?

– Ja, det tänker jag göra.

Vad ska du säga?

– Jag är inte förvånad över det som inträffar just nu. Blatter kommer naturligtvis se till att han vinner valet på det sätt som är hans eget. Jag tycker det är beklagligt att jordens största idrottsrörelse ska ha en sådan ledare på toppen. Det tycker jag.

Lennart Johansson har tidigare krävt Sepp Blatters avgång och förlorade presidentomröstningen 1998 mot just Blatter. Svensken tillhör alltså schweizarens ”fiender” sedan många år.

– Jag tycker att både Michael van Praag från Holland och Luis Figo var bra kandidater. Nu har de tydligen fått upplysningar av något slag som gjort att de hoppat av det här. Det vet de bara själva vad det är som kommit till dem. Jag har träffat de ganska frekvent, och de var hela tiden fast beslutna att ställa upp men har alltså ändrat sig. Då kan man bara spekulera i vad som hänt.

Du var själv med i den här världen i många år. Nu är det allvarliga anklagelser om korruption och pengatvätt. Såg du någon gång att sådant förekom?

– Jag fick klara besked i samband med Fifa-valet 1998 att det inte gick riktigt till. Där anlände det pengar från ett håll till ett annat, där afrikaner och andra röstade på Blatter då. Annars hade han inte fått det där jobbet. Men han vet hur han ska hantera sådana här saker. Han har aldrig blivit lagförd så att något kunnat bevisas. Och det enda jag har, är att jag vet vad som hände 1998. Och jag vet vad jag sagt till honom i andra sammanhang så länge jag satt i styrelsen.

Vad var det?

– Jag krävde att fotbollsrörelsen skulle få vet hans lön, hur mycket han tog ut för egen räkning. Men då svarade chefen för finansutskottet att ”Det här är ett misstroendevotum mot mig, tror du inte jag har kontroll på att sådant sker i laga ordning?”. Nä, jag trodde jag inte men jag frågade i alla fall. Med det dog det fallet. Sedan har jag kallat Blatter för "knähund" och annat i samband med att han köpte röster. Så det är inget nytt det här utan det är saker som upprepar sig gång på gång på gång. Det slutar alltid i ingenting, vi får se var det slutar den här gången.

Nu är det ju inte Blatter som är anklagad utan andra personer i Fifa. Han förnekar kännedom om vad som ska ha hänt.

– Ja det är klart. Men det är i så fall första gången i historien en president inte vet vad som händer i hans organisation.

Du tror han känner till det som just nu rullas upp?

– Ja han har ju känt till allt annat som har hänt och åtgärdat så varför inte den här gången? undrar Lennart Johansson.

Även besluten att ge Ryssland och Qatar VM 2018 respektive 2022 är nu under polisiär utredning. Lennart Johansson tror inte att detta heller har gått riktigt till.

– Nej. Jag förväntar mig att man omprövar besluten. Blatter har ju själv sagt att beslutet att gå österut inte var riktigt. Jag är säker på att man tar initiativ till ett nytt beslut i den frågan.

För både 2018 och 2022?

– Ja det tror jag.

Går det att byta arrangör så snabbt som till 2018?

– Det kan gå jävligt snabbt om det finns länder som är kapabla att snabbt ställa upp.

Vad tycker du VM 2018 ska spelas?

– Varför inte i England.

Varför just England?

– De har inte haft det sedan 1966, och kallas ”the motherland of fotboll”. Vad vi nu än tycker om det. De är värda att få den uppmärksamheten.

Så du tycker att VM 2018 bör gå i England?

– Ja, det tycker jag. Sedan tycker jag det ska vara fri lott när det gäller VM 2022, det som ska gå i Qatar.

Att man gör om hela valet?

– Ja, jag tror det. Du frågar om min åsikt, och den kan jag gärna ge eftersom jag är ganska övertygad om att så här kommer att ske. Lika säker som jag är på att Blatter vinner presidentvalet igen.

Hur bör Svenska Fotbollförbundet agera i den här frågan, enligt dig?

– Jag har inte haft någon kontakt med dem förrän jag såg att Karl-Erik Nilsson också har brännmärkt Blatter nu.

Hur ser du på det?

– Ja, om han talar av egen övertygelse gör han rätt. Och det tror jag att han gör, det är ingen typ som följer med strömmen utan han menar vad han säger. Då är han av samma uppfattning av jag.

Till sist, hur ser du på att åka ner till Zürich i morgon, det blir en lite annorlunda situation med FBI-agenter i olika hörn, typ. Hur tror du stämningen är?

– De flesta kommer att gå omkring och hålla masken, inte säga någonting. Sedan kommer valfrågan att avgöras, och sedan blir det reaktioner i debatten under kongressen. Jag tror att det kommer propåer om att det ska ges nya besked i bland annat VM-frågan, säger Lennart Johansson.

IN ENGLISH: Former Uefa president: ”World Cup 2018 should be played in England”

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FIFA-skandalen

Sepp Blatter

Lennart Johansson

Fifa