”Har en väldigt, väldigt hög nivå”

FOTBOLL

Erik Hamrén hyllar talangen

ABU DHABI. När Erik Hamrén sammanfattar januariturnén lyfter han fram spelare som Malmö FF:s Erik Johansson och Oscar Lewicki, samt FC Köpenhamns Ludwig Augustinsson.

På lite längre sikt hyllar han BK Häckens Simon Gustafson:

– Han har en väldigt, väldigt hög högstanivå. Riktigt, riktigt hög skulle jag vilja säga.

Förbundskaptenen är egentligen bara missnöjd med en sak under årets januariläger: Första halvleken mot Finland.

Sverige förlorade till slut matchen med 1-0, Erik Hamréns första förlust under en vinterturné och Sveriges första förlust mot Finland sedan 1966.

– Som helhet är jag jättenöjd med träningarna, och inte minst med vår fantastiska prestation mot Elfenbenskusten (2-0), säger Hamrén.

”Blixtrar till”

Vilka spelare har stuckit ut?

– Ludwig Augustinsson har stuckit ut i båda matcherna, Simon Gustafson blixtrar till, han har kvaliteter som gör honom till en spännande spelare. Han har en väldigt, väldigt hög högstanivå. Rktigt, riktigt hög skulle jag vilja säga. Men han har några saker han måste höja: Fysiken är en sådan sak, defensiven är en annan. Internationellt får du inte vara dålig på något, då blir du straffad. Och du måste ha de här spetsegenskaperna.

Vad har turnén gett inför EM-kvalet i mars?

– För mig är inte det viktigaste EM-kvalet utan att jag på sikt får lära känna nya spelare. Till EM-kvalet kanske inte det här betyder så mycket men jag har tidigare nämnt att Erik Johansson visade i fösta matchen att han vill vara med och snacka om en plats i den truppen. Du har ett par till också men framför allt ser jag detta på sikt. Som Ludwig, som Oscar Lewicki, det finns flera exempel på spelare som visat att det kan gå bra för dem, säger Erik Hamrén.

”Varit lärorikt”

Simon Gustafson säger till Sportbladet att han är nöjd med första januariturnén och landslagsdebuterna: Först inhoppet mot Elfenbenskusten, sedan startplatsen mot Finland:

– Det har varit lärorikt. Många kunniga människor inom olika områden. Man försöker suga åt sig saker och ta med till sin hemmiljö. Sedan alla bra spelare gör att man blir inspirerad och motiverad att köra ännu hårdare hemma, menar Simon Gustafson.

”Bra snack”

I det korta perspektivet handlar det framför allt om att hålla sig skadefri, säger han.

– Jag har haft några bra snack med Erik och "Mackan" och U21-kaptenerna där jag har fått feedback. Jag ska försöka hålla mig skadefri, köra lite extra fysträning så att jag kan delta på alla träningar och även köra lite extra för att utveckla det är jag är dålig på och utveckla det jag är bra på ännu mer.

Mycket tid i gymmet nu då?

– Nej, det blir det inte. Men det blir lite i alla fall (skratt).

En sak svider dock: Att lagkamraten från BK Häcken, Kari Arkivuo, avgick med segern i matchen mot Finland:

– Det är det största leende jag har sett på en spelare efter en match. Han var så stolt. Katastrof, säger Simon Gustafson med ett nytt skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM