Sist in i startelvan - gjorde första målet

avErik Karlsson, Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Zengin ordnade en poäng borta mot Österrike

Wien/Stockholm. Sverige fick en mardrömsstart.

Men Erkan Zengin replikerade omgående – hans första landslagmål.

– Zlatan sa till mig innan matchen att gå bakåt varje gång han skarvar. Jag får tacka honom också, säger Zengin till Kanal 5 efter 1-1 mot Österrike.

Nabil Bahoui såg ut att få starta i sin första tävlingsmatch för Sverige – men fick kasta in handduken på grund av skada. Erkan Zengin, 29, ersatte AIK-spelaren.

Han tackade för förtroendet genom att näta och ordna 1-1 borta mot Österrike i EM-kvalet.

Hans första landslagsmål – och det var vackert.

”Han är helt otrolig”

Zlatan Ibrahimovic skarvade en boll som hade lyfts in i straffområdet. Den hamnade hos Zengin som bröstade ned bollen och sedan drog till med högerdojan, 1-1.

– Jag såg att Zlatan skarvade. Han sa till mig innan matchen också: ”varje gång jag skarvar – gå bakom”. Jag gick bakom, fick den på bröstet och fick på ett bra skott på mål. En underbar känsla, jag får tacka honom (Zlatan) också, säger Zengin till Kanal 5.

Zlatan var på ett strålande humör när han mötte den samlade pressen. Han hyllade Zengin rejält.

– En riktig artist, både på plan och utanför. Erkan gjorde ett fantastiskt mål, säger han.

– Erkan är en skön kille, du ser ju, han får alla att skratta. Men det viktigaste är det han gör på planen. Det kändes som han gjorde sin 100:e landskamp, vilket jag gjorde.

”Ibland tar man bra beslut...”

Bara minuter efter kvitteringen hade Zengin ett hårt skott i ribban.

– Jag fick bollen av Kim, dribblar, sen drog jag på ett bra skott. Om den hade gått in så hade jag gått in i omklädningsrummet, säger Zengin till Kanal 5 och skrattar.

Erik Hamrén var nöjd med sitt beslut att starta med Zengin.

– Ja ibland tar man bra beslut...

– Han vågade hålla i bollen och gav det lugnet som behövs. Då kommer vi till möjligheter när vi spelar igenom deras press.

Tidigt mål av Alaba

Zengins 1-1 kom efter en tung svensk matchstart. I den sjunde minuten bröt David Alaba in till vänster i straffområdet och skickade in ett inlägg. Sebastian Larsson kastade sig ned för att täcka inlägget och bollen tog på svenskens hand. Domaren Pavel Kralovec pekade på straffpunkten – och David Alaba skickade in 1-0 till Österrike.

Men Zengin ordnade som sagt kvitteringen.

– Kryss är bra härifrån, Österrike, det är riktigt bra. Vi kan spela lite mer, men annars är det okej, säger Zengin.