EM-kval i fotboll (U21) 2015/2016

Tuff lottning för U21-landslaget

Av: 

Adam Bäck

FOTBOLL

Spanien och Kroatien i Sveriges kvalgrupp till EM 2017 i Polen

Isak Ssewankambo i U21-landslaget.
Isak Ssewankambo i U21-landslaget.

I sommar spelas U21-EM i Tjeckien. Men redan nu är det klart hur kvalgrupperna ser ut inför nästa turnering.

– Realistiskt är chanserna små, säger förbundskaptenen Håkan Ericsson till Fotbollskanalen.se.

Trots sucén för U21-landslaget i senaste kvalet kan det bli svårare att ta sig i till nästa slutspel.U21-EM ändras från att innehålla åtta lag till att innehålla tolv lag och gruppettorna blir direktkvalificerade till mästerskapet. Samtidigt är Sverige petat från den första seedningsgruppen vilket innebär att laget tvingas möta ett toppseedat lag, i det här fallet Spanien. Kroatien, Georgien, Estland och San Marino är övriga lag i Sveriges grupp.

– På pappret "räcker" det numera med att vinna gruppen för att gå vidare, men i och med att vi halkat ner i andra seedningsgruppen, trots att vi gick till slutspel, är det andra förutsättningar och totalt sett skulle jag säga att chanserna på förhand är lite mindre till det här kvalet. Men det är klart att vi kommer att se det som möjligt, säger Håkan Ericsson.

”Vi är inte favoriter”

Kvalet till U21-EM består av nio olika grupper. Förutom att gruppettorna är direktkvalificerade möts de fyra bästa grupptvåorna i ett play-off.

– Det är klart att vi siktar på att vinna gruppen, även om vi rent realistiskt inte kan anses bära något favoritskap mot ett lag som Spanien. Men vi har faktiskt visat förut att vi kan överraska de stora. Vi har slagit ut Ukraina och Frankrike, säger Håkan Ericsson.

Nya talanger måste kliva fram

För att få delta i ett U21-EM får du inte ha fyllt mer än 21 samma år som kvalet börjar. Därför kan Sverige använda sig av spelare födda 92 och 93 under sommarens slutspel i Tjeckien. Men i detta kval är det spelare födda 94 eller senare som måste kliva fram.

– Det som är positivt är att vi har många killar som fått erfarenhet redan under det föregående kvalet. Vi har Ludwig Augustinsson, Emil Krafth, Simon Tibbling och Kristoffer Olsson till exempel. Och addera namn som Simon Gustafson, Muamer Tankovic, Gustav Engvall, Isak Ssewankambo och Victor Lindelöf-Nilsson som vi också jobbat med, säger Håkan Ericsson.

Sverige inleder kvalet hemma mot San Marino den 3 september.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zenit-Malmö FF i kväll – se alla Champions League-matcher på C More

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM-kval i fotboll (U21) 2015/2016

U21-landslaget i fotboll