Allsvenskan i fotboll

Allsvenskt guld 17 mkr – bottenplats 10 mkr

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

AIK: – Bra att gapet ökar. Vill ha större skillnad

Skillnaden i tv-ersättning beroende på tabellplacering i allsvenskan ökar med flera miljoner kronor.

Men gapet ökar inte tillräckligt mycket, anser bland annat AIK.

– Vi hade helst sett en ännu brantare kurva, säger vd:n Thomas Edselius.

Från och med 2016 kommer ett nytt tv-avtal gälla när den nuvarande problemfyllda överenskommelsen med schweiziska Kentaro helt spelat ut sin roll.

Ökar till 240 mkr/år

Det nuvarande avtalet, som även gäller den här säsongen, ger de svenska elitklubbarna (allsvenskan och superettan) cirka 180 miljoner kronor för tv-rättigheterna.

Från och med 2016 får klubbarna 240 miljoner att fördela.

Fotbollskanalen avslöjar att det innebär att vinnaren av allsvenskan från och med 2016 får 17 miljoner kronor i ersättning jämfört med 12,5 miljoner kronor i det nuvarande avtalet.

Lagen i botten ökar från 7,3 miljoner kronor till 9,7 miljoner kronor – men samtidigt ökar också skillnaden mellan lagen i toppen och de fem sämsta.

Mats Enquist, SEF:s vd, vill inte bekräfta siffrorna:

– Jag varken kan eller vill avslöja några detaljer från våra avtal, och det har förstås med sekretess att göra, säger han till Fotbollskanalen.

"Bra fördelning"

Men flera klubbledare bekräftar uppgifterna till Sportbladet:

– Det här är en bra fördelning. Det är i alla fall ingen försämring för oss lag på nedre halvan. Det är upp till oss själva att försöka placera oss högre upp i tabellen och få större andel av tv-pengarna, säger Falkenbergs FF:s ordförande Lars-Eric Nilsson till Sportbladet.

Fördelningen av tv-pengarna är ett gemensamt beslut av de 32 elitklubbarna inom Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). Det innebär dock inte att det finns föreningar som egentligen hellre sett en annan uppdelning.

AIK vill ha större gap

– Det är bra att gapet ökar. Det är rätt steg för svensk fotboll, säger AIK:s vd Thomas Edselius till Sportbladet. Från AIK:s sida hade vi helst sett en ännu brantare kurva.

– Vi vill att svenska klubbar ska lyckas i Europa, som Malmö gjorde i höstas. Då är pengar en viktig del och därför tycker vi att topp-3-klubbarna i allsvenskan ska få ännu större andel av tv-pengarna, säger Edselius.

Inte heller Sveriges rikaste idrottsförening, Malmö FF, är helt nöjda med fördelningen:

– Vi accepterar beslutet, men vi röstade inte för det förslaget, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén till Sportbladet. Vi vill ha större spridning på tv-pengarna mellan lagen i toppen och botten av tabellen.

Är det inte lite provocerande att ni som har allra mest pengar i fotbolls-Sverige tycker att ni ska ha ännu mer?

– Vi vill att allsvenskan ska bli Nordens bästa liga och att Malmö FF ska bli Nordens bästa lag för att på allvar kunna utmana i Europa. För att det ska hända behöver svensk klubbfotboll ta steg uppåt i rankingen och då behöver de bästa svenska lagen mer pengar, säger Carlnén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll