IFK Göteborg

”Jag ger upp min utlandskarriär”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Eriksson lämnar Cagliari i Serie A för IFK Göteborg

GÖTEBORG. Sebastian Eriksson, 25, är naket ärlig med vart han vill.

Hem.

– Det har varit tre tuffa år i Italien som slitit mentalt och fysiskt. Jag vill inte låta min karriär rinna ifrån mig. Jag ska tillbaka till IFK Göteborg och landslaget, säger han.

Redan i i början av 2014 antydde han starkt sin hemlängtan i en intervju med Sportbladet, men flytten tillbaka till Sverige stoppades då av att Cagliari begärde för mycket för sin svensk – och för att han spelade för bra.

Skadat korsbandet i båda knäna

Drygt två år efter att han slitit av korsbandet i vänster knä i en match mot Elfsborg fick han äntligen chansen ordentligt i Serie A när Cagliari drabbats av skador.

Åtta matcher i följd i den italienska ligan i våras gjorde att Erik Hamrén tog ut Eriksson till landslagstruppen mot Danmark och Belgien.

25-åringen åkte hem när Serie A var avslutad och tränade med IFK Göteborg för att behålla formen.

Då, under sista minuten av ett träningspass, fastnade han med foten i gräset, vred till knät och den här gången var det korsbandet i höger knä som gick sönder.

– Det var givetvis fruktansvärt tufft och jag mådde inte bra. Men ganska snabbt efter operationen förstod jag att det var bättre den här gången.

Snabbare tillbaka nu

– Jag fick komplikationer efter den första operationen, i vänster knä. Den här operationen gick bättre.

Nu drygt 5,5 månad senare har Sebastian Eriksson börjat träna fotboll igen. Den senaste veckan med Cagliaris U-lag.

– Jag har tränat mer rehab den här gången. Jag kunde börja tidigare med hårdare rehab. Nu börjar knät kännas ganska bra. Det är lite stelt fortfarande, men det känns bättre jämfört med motsvarande tid med det andra knät.

Om det känns bra, varför vill du ändå hem till Sverige och IFK Göteborg?

– Jag vet att det går att ta sig tillbaka, jag har gjort det en gång tidigare, men jag behöver lite tid för att komma i form och det vet jag att jag kommer få hemma med Blåvitt.

– Jag vet hur lång tid det tog för mig att slå mig in i Cagliari förra gången. Jag orkar inte med att vänta och kämpa så länge den här gången.

"Karriären rinner ifrån mig"

– Jag fyller 26 år i januari och vill spela matcher. Jag vill inte känna att karriären rinner ifrån mig.

Eriksson drar efter andan i telefonen, suckar och säger sedan:

– Jag tycker inte det är något att hymla med. Jag ger upp min utlandsgrej för den här gången. Jag vill ha något vid sidan om fotbollen. Och när jag spelar så vill jag känna att jag är viktig för ett lag.

– Här nere på Sardinien har det bara varit fotboll, fotboll hela tiden utan att jag känt mig behövd långa stunder, förutom under förra säsongen. Men jag orkar inte göra om hela den resan en gång till.

Hur nära är Cagliari och IFK Göteborg en överenskommelse?

– Jag vet inte exakt hur långt klubbarna har kommit, men jag tror det löser sig inom de närmaste veckorna eller dagarna. Det skulle passa mig perfekt. Jag hinner flytta, ordna med en del praktiskt innan jag kan börja träna med Blåvitt i januari.

Jag antar att du kommer förlora en hel del pengar.

– Jag tänker inte på pengar nu. Det påverkar inte alls.

Vad betyder det för dig att Jörgen Lennartsson blivit tränare för IFK Göteborg?

– Det är en fördel att ha någon som känner till mig och jag honom (från U21-landslaget). Det är en väldigt duktig tränare. Men i läget jag är i nu så hade det inte spelat någon roll vem som hade blivit tränare.

Har du satt upp några tidsmål?

– Jag kollade faktiskt IFK Göteborgs schema häromdagen. Det är några fina matcher redan i januari, början på februari, som mot FCK i Parken. Jag hoppas vara i så pass bra form att jag kan spela då.

– Lagom till april och allsvenskan ska jag sedan kunna vara ännu bättre.

Ny tystnad från Eriksson.

– För jag ska fan tillbaka. Jag ska spela fotboll tio år ytterligare. Jag ska tillbaka till landslaget också, säger han bestämt.

Och när du har spelat dig i form återvänder du till Italien till sommaren (han har kontrakt med Cagliari i 2,5 år ytterligare, till juni 2017)?

– Så tänker jag inte alls just nu. Jag vill hem och spela mycket under en längre tid, stanna i IFK. Komma i gång riktigt ordentligt.

IFK Göteborgs plan är att få till ett lånekontrakt med Cagliari. Lån av Eriksson under våren med en option till sommaren där Blåvitt kan köpa loss mittfältaren för runt tre miljoner kronor, erfar Sportbladet.

Vad är det viktigaste du lärt dig under de här åren i Italien, bortsett från kampen med skadorna?

– Oj. Det har varit en fantastisk resa. Italien är ett fint land, med mycket god mat, ett skönt klimat...men konstigt också, med en viss bakåtsträvan inom en del områden.

– Jag har fått spela mot stora klubbar, på anrika arenor. Det har varit en upplevelse.

– När jag spelade i IFK Göteborg fick man i stort sett allt serverat på silverfat. Här har jag fått lära mig om livet som utlandsproffs, att klara sig själv på många sätt, säger Sebastian Eriksson.

– Det har varit tufft, men jag tror att jag har vuxit.

ANNONS

Se alla matcher från Champions League, La Liga och Serie A på C More!

Extern länk från C More

Gå till paketen

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Sebastian Eriksson

Allsvenskan i fotboll

Cagliari Calcio

Serie A