”Det är något som pappa velat att jag skulle göra”

FOTBOLL

Elmander sörjer sin far – men letar även formen till kvalet: ”Ska kriga”

Har EM i sikteDet blev ingen Brasilien-resa för Johan Elmander och Blågult i somras. Nu laddar han om för EM-kvalet som inleds borta mot Österrike den 8 september.

Extraträning med Bröndby och en specialuppladdning under landslagets samling.

Anfallaren Johan ­Elmander söker formen ­efter en svår tid i livet.

– Jag var given under VM-kvalet, så är det inte när man åker till ­samlingen nu, men jag ska försöka kriga, säger Johan Elmander till Sportbladet.

På måndag samlas svenska landslaget i Stockholm. Men hur är formen egentligen för anfallsbesättningen inför EM-kvalet mot Österrike?

Ola Toivonen är stabil och gör mål i franska ­Rennes och Tobias Hysén levererar i Kina.

Men Marcus Berg är inte med på grund av brutet nyckelben, Zlatan Ibrahimovic har rehabtränat efter sin magmuskelbristning, Branimir Hrgota är het i Tyskland, men färsk i landslaget och Johan Elmander ligger efter i träning.

”Dialog med Erik”

Den 33-årige landslagsspelaren har haft en tuff tid. Johan Elmanders far gick hastigt bort i månadskiftet juli/augusti och den plöt­sliga sorgen har varit svår.

Fysiskt ligger Johan ­Elmander efter och han har inför Bröndbys möte med Nordsjälland i eftermiddag spelat 44 minuter under två ­inhopp.

– Jag hade en dialog med Erik (Hamrén, förbundskapten) och han var och kollade en match när jag kom in. Vi kom båda överens om att jag inte är i fysisk toppform, men att det går sakta framåt. Konditionsmässigt är jag inte där jag kan spela en full match, men korta ­inhopp orkar jag, säger ­Johan Elmander.

Han sörjer fortfarande och är väldigt ledsen under perioder, men de blågula fansen behöver inte vara oroliga för att energin och kraften inför landslags­samlingen saknas.

– Absolut inte! Jag ser verkligen fram emot det. Det är något som pappa ­velat att jag skulle göra också, säger Johan Elmander och påpekar:

– Jag känner mig motiverad att komma dit och kriga mig till en plats.

Inställd på bänkplats

Han har redan tränat ­extra pass både på fotbolls­planen och i gymmet under de senaste veckorna i Bröndby och kommer att lägga en plan med landslagsledningen för att optimera dagarna fram till EM-kvalet den 8 september.

– Jag är på väg ur en period med tyngre träning, men behöver hålla i det ett tag till, säger Johan Elmander.

Han är mentalt förberedd på att inte spela från start, något han ofta gjort tidigare. Under VM-kvalet och playoff-spelet startade ­Johan Elmander åtta av tolv matcher.

– Jag får konkurrera som vilken annan forward som helst. Det är ett nytt kval och det är viktigt att vara med från start. Jag får vara med och ­bidra och hjälpa laget så gott jag kan, säger han.

Startade åtta matcher i VM-kvalet

Sverige–Kazakstan 2–0

Spelade från start, ut i 85:e.

Färöarna–Sverige 1–2

Ej med.

Tyskland–Sverige 4–4

Spelade från start. Ett mål.

Sverige–Irland 0–0

Ej med.

Österrike–Sverige 2–1

Spelade från start, ut 84:e. Ett mål.

Sverige–Färöarna 2–0

Ej med.

Irland–Sverige 1–2

Spelade från start, ut 90:e. Ett mål.

Kazakstan–Sverige 0–1

Spelade från start, ut 81:e.

Sverige–Österrike 2–1

Spelade från start.

Sverige–Tyskland 3–5

På bänken.

Portugal–Sverige 1–0

Spelade från start, ut 88:e.

Sverige–Portugal 2–1

Spelade från start.