”Kom med lejon till träningarna”

FOTBOLL

Wilhelmsson om proffslivet i Saudiarabien: Fick 300 000 kronor i innerfickan

Foto: ”Chippen” i Al-Hilal.

Christian Wilhelmsson berättar nu om chocken när förslaget från Saudiarabien dök upp för första gången.

Ett ja från den assisterande förbundskaptenen senare stod mittfältaren mitt bland ägare som tog med lejon till träningarna och gav bort Bentleys samt kontanter när han spelade bra.

– Prinsen satte 300 000 kronor i innerfickan på mig, säger Wilhelmsson i Lundhs podcast.

Foto: ”Chippen” spelade även i Al-Ahli i Qatar.

EM-laget 2004 – vad hände sen?

Christian Wilhelmsson tog, efter spel i Ligue 1, Serie A, Premier League och La Liga, som 29-åring det då udda steget till saudiarabiska Al-Hilal. I Olof Lundhs podcast berättar Wilhelmsson nu om chockbudet som plötsligt damp ner.

”Hade leoparder”

– Bara de visade siffrorna så blev man helt ställd och fick ringa farsan ”hur fan ska jag göra”. Vi hade ändå en dialog och diskussion. Jag ville behålla min landslagsplats, spela bra fotboll och utvecklas. Då snackade jag med Roland Andersson, som var assisterande förbundskapten då. Han hade varit i Saudi och sade att det var en kanonklubb och bra liga så ”bara du gör bra ifrån dig kommer du fortsatt få chansen att spela vidare i landslaget”. Det var det som gjorde att jag sa ja till slut. Inte bara siffrorna, säger Wilhelmsson.

Väl på plats trivdes hela Christian Wilhelmssons familj och mittfältaren stannade i fyra år. Trots en hel del kulturella skillnader.

– Man fick följa med på alla möjliga saker. Det var middagar, hem till prinsar och de hade djur hit och dit. De hade leoparder och kom med lejon till träningarna. Det var sådana saker. Allt möjligt kunde hända. Men samtidigt var det häftigt att få uppleva. Det hade jag inte fått uppleva om jag spelat i Anderlecht eller Spanien.

”Kan välja en bil”

Innan övergången hade i dag 35-årige Wilhelmsson hört rykten om rejäla bonusar, utöver den minst sagt häftiga årslönen på 30 miljoner kronor. Något som skulle visa sig vara sant.

– Sportchefen kom och sa att ”du kan åka till en bilhandlare och välja en bil för så mycket pengar”. Först trodde jag inte att de menade allvar men hörde mig för och jo, det var sant. Så jag åkte dit och sa att jag skulle kolla på en bil och då visste de redan om det. Då blev det den. Jag tyckte den såg fin ut, säger Wilhelmsson om den Bentley hade fick i gåva av klubbägaren.

35-åringen berättar också om kontanta gåvor.

– Tre-fyra dagar efter en match där jag spelat väldigt bra sa prinsen att det är så här du ska spela. Så satte han det i innerfickan på mig. Den gången var det 300 000 svenska.

Numera, efter att ha avslutat den aktiva karriären, hjälper Wilhelmsson bland annat klubben med att rekommendera nya potentiella stjärnor.

EM-laget 2004 – vad hände sen?

ARTIKELN HANDLAR OM